Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Facklig attack mot Visions chefredaktör

Publicerad: 13 September 2011, 09:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:58

Flera journalistklubbar går samman i ett upprop mot facktidningen Visions chefredaktör Kent Källqvist. Orsaken: Beslutet att inte publicera några kritiska artiklar om fackförbundets kritiserade 75-årsjubileum.


Ämnen i artikeln:

Journalisten

Dagensmedia.se har tidigare berättat om Visions chefredaktör Kent Källqvists beslut att inte publicera några kritiska artiklar om fackförbundets kritiserade 75-årsfest.

Beslutet, som gäller papperutgåvan av tidningen, har inte bara orsakat upprörda känslor internt utan nu också på andra facktidningar.

Marcus Derland, ordförande för journalistklubben på Dagens Arbete, är initativtagaren till ett upprop som gått ut till samtliga facktidningar och som riktar sig till Kent Källqvist.

– Folk har en bild av att journalister på facktidningar är lite mer trogna sina ägare och som journalist på en fackförbundstidning är jag väldigt noga med att värna om trovärdigheten. Därför måste vi agera när något sådant här händer, säger Marcus Derland till dagensmedia.se.

Bakom uppropet står förutom journalistklubben på Dagens Arbete också Tvärfackliga journalistklubben, klubbarna på Kommunalarbetaren, Vårdförbundet, LO-tidningen samt Lärarförbundet.

– Det är märkligt att inte skriva om festen trots att många medlemmar hör av sig och är förbannade. Det är medlemmarna som är uppdragsgivaren, inte förbundsledningen. Varför ska man ha en facktidning om man inte skriver för medlemmarna? Då kan man ju lika gärna ha ett annonsbland för förbundsledningen, säger Marcus Derland.

Han kallar Kent Källqvists beslut förödande.

– Det här är det värsta vi har sett på länge. Journalisterna på Vision jobbar varje dag med att förmedla bra journalistik. När sedan ansvarig utgivare tar ett sådant här beslut är det klart att de blir ledsna och besvikna. Därför är det självklart för oss att vi stöttar dem.

Får du känslan av att det här är ett vanligt förekommande problem bland facktidningarna?

– Min känsla, som jag också fått bekräftad av andra som jobbar inom fackpressen, är att det finns en ökad nervositet hos ägarna. Fackförbunden är satta under hård press och då är det klart att de är mer måna om att bilden som sprids ska vara positiv. Särskilt i den egna tidningen.

Är det inte problematiskt att bara rikta det här brevet mot ansvarige utgivare?

– Jag tycker inte att det är problematiskt att vi vänder oss till honom med våra frågor. Han är ansvarig utgivare och bär ansvaret för det här beslutet. Han kanske är pressad av förbundsstyrelsen, det vet vi inte, men han får väl stå upp för läsarna.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Journalisten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.