Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Facket på LRF Media: "Väldigt väldigt förbannade"

Publicerad: 3 december 2014, 14:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

UPPDATERAD. Förslaget att kapa 90 tjänster innebär i praktiken att man lägger ner affärstidningen ATL, menar fackklubben i Malmö.


AA

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se


LRF Medias fackklubbsordförande i Malmö, Kicki Myrberg, förfäras över styrelsens förslag att ta bort 90 tjänster. Ett beslut som innebär att man dödar den malmöbaserade Lantbrukets Affärstidning ATL, anser hon.

– Man vill flytta hela ATL till Stockholm. På grund av familjesituationer och boende ser jag inte att många kommer att följa med. Regionen har en väldigt tuff arbetsmarknadsitutaion för journalister. Det blir otroligt svårt att hitta nya jobb, säger Kicki Myrberg till Dagens Media och fortsätter:

– ATL har länge varit kassakon för förlaget och även om vi har tappat något så går den fortfarande bra. Vi ser absolut ingen affärsnytta i det här. Det enda jag kan se är att man sparar in på lokalhyran. Att tro att man kan bedriva verksamheten som de säger visar på publicistisk inkompetens.

Enligt det rådande förslaget ryker 25 journalister och 25 annonsförsäljare från ATL i Malmö. Resten ska tas bort på annat håll, bland annat i Stockholm på korrektur- och fotoretuscheringsavdelningarna.

Den enda verksamheten LRF Media vill lämna kvar i Malmö är en liten avdelning för historiska medier.

När nyheten om nedskärningarna presenterades på ett möte i morse var reaktionerna mycket starka. Ledningen mötes av flera burop bekräftar Kicki Myrberg.

– Folk blev väldigt väldigt förbannande och upprörda. Ställer man sig framför en grupp journalister måste man vara beredd på att det kommer kvalificerade frågor, men de hade inga svar alls. Förvånande, säger Kicki Myrberg.

Nu väntar förhandlingar. På tisdag nästa vecka är fackklubben inbjuden till ett första möte.

– Vi tänker begära ut det ekonomiska underlaget för förslaget. Därefter får vi ta ställning till hur vi ska lägga upp vår strategi, säger Kicki Myrberg.

LRF Medias vd Ruben Jacobsson förstår besvikelsen, men menar att han det är det journalistiska innehållet, inte orten som avgör om ATL överlever.

– Jag förstår att personlen i Malmö är besvikna. Då reagerar man på många olika sätt och det har jag en oerhörd respekt för. Vi kommer att erbjuda journalisterna att följa med. Men jag förstår att det är en utmaning av sociala skäl.

Fackklubben menar att det rör sig om publicistisk inkompetens. Vad är din kommentar till det?

– Jag förstår som sagt besvikelsen . Det är en jättestor omorganisation. Men jag värderar inte det i sak.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev