Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Facket om chefredaktörens planer på produktionsbolag: "En kniv i ryggen"

Publicerad: 15 april 2015, 08:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:06

ATL säger upp 30 journalister och flyttar redaktionen till Stockholm. Enligt facket planerar ATL:s chefredaktör och nyhetschef samtidigt att starta ett produktionsbolag som ska producera material till tidningen.


Ämnen i artikeln:

LRF Media

För några dagar sedan rapporterade tidningen Medievärlden att LRF:s affärstidning ATL ska säga upp drygt 30 journalister. Bara två av medarbetarna ska följa med då redaktionen flyttar till Stockholm.

Nu hävdar facket att chefredaktör Dan Birgerson, tillsammans med nyhetschefen Torbjörn Esping, på egen hand påbörjat arbetet med ett produktionsbolag som kan komma att ta över produktionen av material till ATL.

Kicki Myrberg är LRF:s fackklubbsordförande i Malmö.

– I förra veckan fick vi veta att de har startat ett eget bolag. Hur länge det har pågått är det ingen som vet, men de har gjort det innan de fackliga förhandlingarna var färdiga, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– De har också erbjudit en del av medarbetarna jobb och gett dem tystnadsplikt. I ljuset av det blir förhandlingarna helt annorlunda. Jag har varit förvånad över varför de har varit så kallsinniga över att förlora kompetens, men det har de naturligtvis vetat att de inte ska göra.

Enligt Kicki Myrberg har de personalansvariga vetat om detta under förhandlingarna.

– Det är fullständigt oetiskt av de som är personalansvariga att agera på det här sättet. Det är dessutom helt oansvarigt av företagsledningen. Torbjörn Esping och Dan Birgerson har suttit på två stolar, säger Kicki Myrberg och fortsätter:

– Så fort jag fick veta det gick jag ut och krävde att de skulle lägga papprena på bordet. Då hade de haft en genomgång där Dan Birgerson förnekade att de hade bildat ett bolag, men det vet jag att de har gjort. Det här var ett sätt för dem att försöka rädda det som räddas kunde.

Dan Birgerson, chefredaktör på ATL, dementerar fackets uppgifter och säger att det inte existerar något bolag.

– Jag har ett bolag tillsammans med min fru som vi båda bildade vid årsskiftet då vi la ner våra enskilda firmor, säger han till Dagens Media.

Dalby Media, som bolaget heter, kommer enligt Dan Birgerson inte att producera något material för ATL.

– Den enda kopplingen som finns mellan Dalby Media och LRF Media är Valpbloggen som min fru gör till tidningen Härliga Hund, säger Dan Birgerson.

Också Torbjörn Esping, nyhetschef på ATL, dementerar uppgifterna när Dagens Media når honom.

– Jag vill inte berätta någonting om mina framtidsplaner efter att ALT har flyttat sin redaktion från Malmö till Stockholm. Dels för att jag inte har något nytt jobb efter detta, dels för att det inte finns något produktionsbolag.

I ett internt mejl som har nått Dagens Media skriver dock Annika R Hermanrud, tillförordnad chefredaktör på LRF-tidningen Land Lantbruk, till redaktionen:

"Nu kan jag också berätta att ATLs nuvarande chefredaktör Dan Birgersson har påbörjat arbetet med att skapa en form av produktionsbolag som eventuellt kan komma att samarbeta med LRF Media – i första hand mot segmentet jord, skog och företagande. Alla detaljer är inte klara i detta arbetet, jag återkommer och berättar mer om detta så fort jag kan".

Till Dagens Media säger Annika R Hermanrud att det pågår förhandlingar med flera olika aktörer och att ingenting är klart än.

– Jag sitter inte med i några förhandlingar, så jag vet inte vilka vi förhandlar med. Det där är det bättre att du pratar med Ruben Jacobsson (vd på LRF Media) om, säger hon.

Hon uppger att hon fått vetskap om produktionsbolaget under ett informationsmöte.

– Jag skickade mejlet för att hålla redaktionen informerad. Jag har bara fått information från förlaget att det pågår samtal, men ingenting är klart ännu.

När Dagens Media når Ruben Jacobsson, vd på LRF Media, bekräftar han att Dan Birgerson har haft planer på att starta ett produktionsbolag.

– Han har berättat för mig att han funderar på det, men så vitt jag vet har han inte bildat något. Däremot har han pratat med oss om hur ett sådant bolag skulle kunna se ut. Men det är inte bara han som har gjort det, säger Ruben Jacobsson och fortsätter:

– Vi för samtal med flera av ATL:s medarbetare som har intresse av att frilansa ensamma eller i olika konstellationer. Vi uppmuntrar till det.

Fackklubbsordföranden Kicki Myrberg säger vidare att det är etiskt galet att agera på det sätt som LRF Media har gjort.

Hon tycker att arbetsgivarnas parter borde ha sagt till Dan Birgerson och Torbjörn Esping att de inte kan ha kvar sina tjänster om det samtidigt ska förhandlas med dem som oberoende partners på ett produktionsbolag. Att flera medarbetare påstås ha blivit erbjudna anställning på det planerade bolaget är också något hon reagerar starkt mot.

– Hur många ur personalen som har blivit tillfrågade vet jag inte. Jag vet bara att ett antal av dem har hållit tyst och det är otroligt konstigt. Men det säger något om deras desperation att de inte berättar det för oss som är fackliga förhandlare. Det känns som att få en kniv i ryggen, säger Kicki Myrberg och fortsätter:

– Arbetsgivarna är så amatörmässiga att det inte finns på kartan.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

LRF Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.