Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

"Ett horribelt publiceringsbeslut"

Publicerad: 20 september 2012, 09:39
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:10

UPPDATERAD. Kändistidningen Se & Hörs publicering av de ökända toplessbilderna på Prins Williams hustru Catherine Middleton får hård kritik. Samtidigt får tidningen delvis stöd av konkurrenten Veckans Nu.

Ämnen i artikeln:

Se HörMedievärlden

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

DT

Dante Thomsen


Det var den franska tidningen Closer som först publicerade skandalbilderna på prins Williams fru Catherine Middleton. Sedan dess har bilderna, som föreställer en topless Catherine Middleton, spridits över världen till det brittiska kungahusets förtret.

I Sverige har bilderna publicerats av Se & Hör – som fått hård kritik för sitt beslut. Axel Andén, chefredaktör för branschsajten Medievärlden, är en av de kritiska rösterna. Han menar att bilderna är ett grovt övergrepp mot den personliga integriteten.

– Jag kan inte se något allmänintresse som väger upp för den integritetskärnkning som den här publiceringen innebär. Det hade varit en sak om de hade tagits i något konstigt sammanhang men här är hon med sin make i en miljö hon tror är helt säker och så råkar hon ha bar överkropp. Så måste man ju få ha det, tänk dig själv, säger han till dagensmedia.se.

Han får medhåll från Petra Lindell, chefredaktör för Tidningen S, som säger att hon är förvånad över att Se & Hör valde att publicera bilderna.

– Det är inte okej att publicera smygtagna nakenbilder. Även kungligheter och kändisar har rätt till en frizon. Bara att sätta sig in i situationen själv. Hur kul skulle det kännas, säger hon till dagensmedia.se.

Anders Juhlin är förlagschef på Frida Förlag, som ger ut Se & Hörs konkurrent Veckans Nu. När dagensmedia.se når honom har han inte hört att Se & Hör har publicerat de kontroversiella bilderna på Catherine.

Vad gäller publiceringen av bilderna säger han att han har svårt att ta ställning till hur Veckans Nu skulle ha agerat i Se & Hörs ställe.

– Jag vet inte. Jag tycker att det är svårt. Skulle vi hamna i den situationen så skulle diskutera igenom det hela. Det är en fråga om hur stort intresset för detta är i Sverige, om det bara är snusket man vill åt, säger han till dagensmedia.se.

Han säger att Veckans Nus redaktion tar ställning till publicering av nakenbilder från fall till fall.

– Det är massor av faktorer som spelar in. Intresset kring det och hur mycket privatintrång det gäller. Det är väl skillnad om man går på en offentlig strand eller är på sin innergård, säger han.

Petra Lindell anser att det är värre att publicera nakenbilder av kungligheter än av andra kändisar.

–  På sätt och vis är det värre med kungligheter eftersom de inte, som många kändisar, gärna marknadsför sig genom att visa allt. Det gör aldrig en kunglighet, säger hon.

Detta håller dock inte Anders Juhlin med om.

– Det finns alltid en diskussion kring att publicera bilder av kungligheter i privata sammanhang och det är förstås en större diskussion om nakenhet. Men det är konstigt att andra regler skulle gälla för kungligheter än för kändisar i allmänhet, säger han.

Varför tror du att Se & Hör valt att publicera bilderna?

– Se & Hör har haft det ganska tufft som jag förstår, så de kanske ser det som en möjlighet att pusha lite. Men det är svårt att spekulera i hur de har tänkt.

Axel Andén, som kallar publiceringsbelutet för "horribelt", skräder dock inte med orden. Han menar också att publiceringen kan leda till att det brittiska kungahuset tar fallet till EU-domstolen. Något som riskerar att EU ger sig på svensk tryck- och yttrandefrihet.

– Det är ett hypotetiskt resonemang men det är olyckligt om en tidnings huvudlösa publicering riskerar att förstöra så mycket för så många andra. Med tanke på att svensk media sköter sig så bra blir man ledsen och arg när någon gör ett sådant här övertramp för det kan drabba alla.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev