Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

ETC:s skuld: Läsarna pröjsar 1,74 miljoner

Publicerad: 19 juli 2018, 09:26
Uppdaterad: 19 juli 2018, 10:51

Jihan Ehrenberg som är ansvarig utgivare och grundare av ETC. Foto: Wikimedia

Drygt 8 miljoner ska ETC på kort tid betala tillbaka av sitt presstöd. Grundaren Johan Ehrenberg mobiliserar läsarna för att få hjälp med notan, som han menar är felaktig. Över 40000 rullar dagligen in i ETC:s stödfond.


Ämnen i artikeln:

ETCPresstödsnämnden

I juni kom beskedet om att ETC tvingas betala tillbaka drygt 8 miljoner kronor, eftersom Presstödsnämnden beslutat att flera titlar inom bolagets medieverksamhet har fått för mycket i presstöd.

Presstödsnämnden menar att MPRT  (Myndigheten för press, radio och tv) betalat ut för mycket driftsstöd till ETC på grund av ett felaktigt underlag.  Tidningskoncernen har uppgivit fler betalande abonnenter än vad nämnden vid en granskning anser att det är möjligt att de har.

ETC:s grundare Johan Ehrenberg hävdar bestämt att man inte gjort fel.

– De har gett oss presstöd baserat på TS -siffror. Sen ändrade TS sin tolkning av fri-ex och gåvoex mitt under löpande år. Men samma underlag fick man då fram en ny upplaga.Vi på ETC har inte gjort några förändringar, säger han till Dagens Media.

ETC-koncernen har givits möjligheten att redovisa prenumerationssiffror men valt att inte göra det. Johan Ehrenberg menar nämligen att TS Mediefakta, som har till uppgift att mäta tidningsupplagor, redan har tillgång till alla ETC-tidningars siffror.

 – Det hade varit meningslöst föt TS att göra en undersökning som de redan har gjort.  Det vi begärde var att en tredje part skulle få göra en oberoende mätning men det avvisade nämnden.

 Kring midsommar presenterade ETC-grundaren en stödfond för att se till att ETC-tidningarnas utgivning inte hotas av skuldsituationen. Stödet för ETC har visat sig vara starkt, och 40000-50000 kronor har dagligen strömmat in sedan dess.

 – Det är fantastiskt. I går var vi uppe i 1,74 miljoner. Det är många som bidrar, och inga jättesummor per person, men 5000 kronor för en privatperson är mycket pengar, säger han.

Pressstödsnämnden har krävt att få tillbaka hela skuldsumman senast den 31 augusti. ETC å andra sidan vill ha en avbetalningsplan på 10 procent per månad. Den har emellertid ännu inte godtagits av Presstödsnämnden, som har sitt nästa möte långt efter att betalningsfristen har löpt ut, den 19 september.

Finns det risk för konsekvenser i fall ingen betalning sker den 31 augusti?

– Det kan jag inte se. Om nämnden säger nej så blir det en politisk strid, och den skulle vi vinna. Presstödsnämnden är inte till för att krossa tidningar, utan för att hjälpa till att lösa problem. Det är vad jag hoppas och tror kommer att hända här.

Han fortsätter:

– Möjligtvis skulle de kunna ta av de 850 000 kronor som vi har i presstöd, men det vore en absurd situation. Ännu mer lustigt är det att vi kommer att få ett kraftigt höjt presstöd nästa år, eftersom TS mätningar inte stämmer med vår verkliga upplaga.

Vad händer i höst på ETC media?

 – Vi fortsätter att ge ut Dagens ETC sju dagar, och har ökat  ETC Magasin till utgivning två gånger i veckan. Dessutom har vi satt igång en intressant digital satsning som vi kallar för ETC-play, som redan har börjat bära frukt, säger han.

Playtjänsten innehåller kvalitetsfilmer och dokumentärer än så länge. Tanken är att innehållet ska utökas med eget redaktionellt material så småningom.

 – Vi börjde småskaligt och hade som mål att få 1000 betalande prenumeranter – och där är vi redan, säger Johan Ehrenberg om satsningen som inleddes i April.

ETC-titlarna som ska betala tillbaka presstöd:

Dagens ETC, ETC lokaltidning i Umeå samt Jönköping. ETC Förlag AB ska återbetala 3 872 000 kr, ETC lokaltidning i Umeå AB 2 350 667 kr och ETC lokaltidning i Jönköping AB 2 155 083 kr. Tidningarna i Umeå och Jönköping är nedlagda.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ETCPresstödsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.