Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

"En sorglig hämndaktion från Takida"

Publicerad: 9 augusti 2011, 08:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Chris Lindahl, som skrev den brutala sågningen av Takidas senaste skiva "The Burning Heart", anklagar rockbandet för att bedriva en häxjakt på yttrandefriheten.


Det var i förra veckan som Ångebandet Takida fick nog av belackarna i allmänhet och en Gaffa-recension i synnerhet och helt sonika valde att polisanmäla recensionen, som skrivits av Chris Lindahl.

Framför allt störde sig bandet på att sångaren Robert Petterssons röst liknades med "en dos skitnödighet" och "Downs syndrom" och den sista meningen i recensionen där Chris Lindahl skriver att han funderar över hur många år man får för överlagt mord i Sverige.

Exakt vad brottsrubriceringen gäller är oklart. Klart är dock att Takida – som hånats ordentligt i de sociala medierna efter polisanmälan – tog mycket illa vid sig av recensionen.

– Vi spelar musik som berör, lika mycket som den upprör, men är det verkligen ok att mörda någon bara för att man inte gillar musiken? Är det ok att ens skämta om sådant? Och när det dessutom blandas in paralleller med människor med Downs syndrom kände vi att vi måste sätta ned foten och statuera ett exempel, har bandets bassist Fredrik Pålsson tidigare sagt till dagensmedia.se.

Nu har Chris Lindahl valt att svara på incidenten – som på Twitter fått en egen hashtag vid namn #takidagate – i sin blogg. Han kallar istället polisanmälan för en "sorglig hämndaktion" och en "pr-kupp".

– Jag kan enbart tolka det här som att Takidas syfte är att skrämma mig och andra skribenter från att i framtiden ytterligare såga deras musik. Men att ett av Sveriges största band väljer att ta ut sin samlade frustration över elva år av kritiska recensioner, på en ung enskild skribent som får femtio kronor per skivrecension är inget annat än löjligt, skriver han i bloggen.

Chris Lindahl skriver också att recensionen är "högst ironisk, överdriven och något plump", men att den lästs med "förutbestämd dömande ögon".

– Att tolka dessa cirka femtonhundra tecken, om ett svenskt bands senaste album, som om det vore ett övertramp i klass med Breiviks manifest är inget annat än galenskap från Takidas sida. Jag hoppas att Takida besitter den självdistans som krävs för att de på allvar inte ska känna sig hotade av mig. Annars kan jag lugna dem och med all säkerhet säga att jag inte har några som helst planer på att åka till Ånge och släcka deras liv.

Han vill dock be om ursäkt för de som blivit kränkta av liknelsen med Downs syndrom:

– Oavsett hur man tolkar liknelsen så vill jag ändå be om ursäkt till de som blev kränkta och stötta. Ni har ventilerat er kritik klart och tydligt i kommentarsfälten och jag respekterar era åsikter och kan till viss del förstå er ilska. Jag önskar bara att Takida var lika förstående för kritiken mot deras musik.

Chris Lindahl passar också på att ge en sista känga till Takida:

– De verkar leva under vanföreställningen att alla Sveriges musikskribenter är ute efter dem. Och att de sedan drar slutsatsen att de får dålig kritik på grund av deras geografiska härkomst, Ånge. Eller på grund av att de är ”ocreddiga” verkar för mig enbart vara ett sätt för dem att blunda för det tydliga faktum att det faktiskt finns många kritiker som helt enkelt tycker att deras musik är skit. Jag tycker att Takida ska vakna upp till detta faktum istället för att ödsla energi på att bedriva häxjakt och på att attackera yttrandefriheten.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News