Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Egmont stämmer tryckeri – kräver 10 miljoner kronor

Publicerad: 10 april 2015, 07:30
Uppdaterad: 22 december 2015, 10:19

Egmont stämmer tryckeriet Hansaprint, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

Egmont

Precis som i de andra tvisterna om tryckerimomsen handlar det om tryckeriets fakturering av moms under i mitten av 2000-talet.

Egmont Publishing har betalat 25 procent i moms. En momssats som reviderades retroaktivt till 6 procent efter domen i EU-domstolen 2010.

Förändringen har inneburit ett miljardregn över landets tryckerier. En kartläggning som Dagens Arbete har gjort visar att svenska tryckerier fått sammanlagt 3,35 miljarder kronor från Skatteverket till följd av den ändrade momsen, fram till årsskiftet 2014/2015. Under samma period

I andra änden står medierna, som drabbats av krav från Skatteverket på avdrag som bolagen gjort för tryckerimomsen. Kort sagt: de har betalat momsen två gånger.

Dagens Media berättade redan 2012 att miljardregnet över landets tryckerier väntades leda till en massiv våg av rättsprocesser, där medier skulle stämma sina tryckerier. Detta eftersom många tryckerier valt att behålla momspengarna själva.

Under den senaste tiden står det klart att det scenariot har blivit verklighet.

Dagens Samhälle, Aller Media och mediehuset Conventus är några av aktörerna som tidigare gått till domstol för att få tillbaka de momspengar som de anser sig ha rätt till.

Nu stämmer förlagsjätten Egmont Publishing tryckeriet Hansaprint, kan Dagens Media berätta.

Egmont kräver 7,4 miljoner kronor – plus ränta.

”Efter Skatteverkets ställningstagande och följande momsändring har Hansaprint sökt och har eller kommer erhålla återbetalning från Skatteverket av för högt inbetalad moms. Egmont Publishing har nekats avdrag med motsvarande belopp”, skriver bolaget i sin stämningsansökan, som nyligen lämnades till Stockholms tingsrätt.

Det gäller för åren 2006-2007. När stämningsansökan lämnades in uppgick det totala beloppet, inklusive ränta, till omkring 10 miljoner kronor. Förlaget kräver även ersättning för sina rättegångskostnader.

Per Kjellander, vd för Egmont Publishing, är positiv till möjligheterna att få tillbaka pengarna.

– Jag har en förhoppning om att sunt förnuft ska segra, säger han till Dagens Media.

Dagens Arbetes granskning visade att tryckeriet Sörmlands Grafiska i mars stämts av sammanlagt 28 kunder. Egmont Publishing är en av dessa kunder.

Per Kjellander vill inte kommentera hur många tryckerier bolaget driver, eller planerar att driva, processer emot.

– Vi värderar löpande agerandet i den här frågan, och det innefattar flera tryckerier. Men jag vill inte berätta exakt vad vi gör och mot vilka, säger han.

Per Kjellander bekräftar dock att det handlar om fler än de två ovan nämnda tryckerierna.

I mars kom den första domen i processerna mot Sörmlands Grafiska. Nyköpings tingsrätt dömde då till tryckeriets fördel och ogillade samtliga grunder som Mediabolaget EWE fört fram.

”Prövningen i målet har betydelse för åtskilliga snarlika krav mot Sörmlands Grafiska”, konstaterade Nyköpings tingsrätt, enligt Dagens Arbete.

Målet mellan tryckeriet Elanders och kunden Svensk Byggtjänst fick en helt motsatt utgång, enligt Dagens Arbete. Där gick tingsrätten på kundens linje och dömde Elanders till att betala 350 000 kronor plus ränta till Svensk Byggtjänst.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Egmont

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.