Tidskrifter
Efter VA:s nedläggning – så mår tidskrifterna
Publicerad: 5 september 2019, 08:30
Foto: Janne Næss
Tidskrifterna har det tufft. Bonnier lägger ner Veckans Affärer och 14 av 44 tidskriftsbolag i Dagens Medias stora bokslutskartläggning redovisar negativa rörelseresultat.
Så sent som igår aviserade Bonnier att mediehuset lägger ner Veckans Affärer vid årsskiftet, en titel som man givit ut sedan 1965.
Under sommaren har de flesta företags bokslut för 2018 trillat in hos Bolagsverket. Dagens Media gör därför en större kartläggning av hur den svenska mediebranschen mår.
Här nedan hittar du tabeller över hur tidskrifterna har utvecklats de senaste fem åren avseende omsättning, rörelseresultat och rörelsemarginal.
Veckans Affärer ingår i Bonnier Business Media, BBM, som står ut på ett negativt sätt i Dagens Medias kartläggning. BBM, gör en kraftig resultatförsämring till ett negativt rörelseresultat på 33 miljoner kronor. Det har dock sin förklaring i att alla verksamheter inom bolagsgruppen som operativt utgör BBM inte ingår i den legala enheten.
– Därför blir siffran sämre än verkligheten. Räknar vi in alla verksamheter så gjorde BBM en vinst på 20-30 miljoner kronor förra året, säger Peter Fellman, affärschef för DI-gruppen där BBM ingår.
Det är dock inte en tillfredsställande vinstnivå, berättar han, då omsättningen ligger på cirka 350 miljoner kronor. Därför har en rad åtgärder tagits de senaste månaderna, bland annat slogs Dagens Media och Medievärlden ihop för att skapa större kraft i verksamheten. Och liknande åtgärder väntar andra delar av bolaget. Men några fler nedläggningar av titlar ska det inte bli i nuläget, enligt Peter Fellman.
– Vi behöver en bättre marginal i BBM för att vara levnadskraftiga om det blir sämre tider.
Tidskriftsbranschen omsatte 7,2 miljarder kronor under 2018, enligt IRM – det är en minskning med 5 procent jämfört med 2017. Totalt kom 72 procent av tidskrifternas intäkter från papperstidningar. Samtidigt utgörs hälften av intäkterna av läsarintäkter, som dock minskar med 4 procent jämfört med föregående år, reklam står för 37 procent av intäkterna, medan event, e-handel och liknande står för 13 procent.
Men allt är inte nattsvart för tidskrifterna. Både Fokus och Aller Media har lyckats vända förlust till vinst undet 2018.
Fokus har i 13 år kämpat med lönsamheten. 2017 gick bolaget FPG Media nästan 5 miljoner kronor back, men under förra året vände det alltså till en vinst, dock på blygsamma 1,2 miljoner kronor. Det är första gången någonsin som bolaget kan redovisa vinst.
Den avgående vd:n Claes de Faire har tidigare sagt att man vänt på varenda sten för att nå ett positivt resultat, samt att man hoppas på att kunna behålla vinstnivån även 2019.
– I den här verksamheten handlar det om många bäckar små. Vi har små nivåer som man måste försöka skruva på hela tiden. Det finns inte stora intäktsströmmar som på ett stort förlag, utan det är små nivåer som det gäller att få ordning på, sade han.
Även Aller Medias svenska verksamhet har vänt förlust till vinst och gått från en rörelseförlust på 75 miljoner kronor till en vinst på hela 120 miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret 2017/2018, samtidigt som omsättningen legat relativt oförändrad på 1,3 miljarder kronor. Vändningen kan bland annat förklaras med att Aller under räkenskapsåret sålt en fastighet i Stockholm för 125 miljoner kronor, vilket gjorde att det blev Sveriges dyraste hus 2017.
Under 2018 genomförde dessutom Aller Media stora förändringar då man bland annat kapade 90 tjänster, varav 45 var redaktionella. Samtidigt har förlaget renodlat varumärkesportföljen och riktat in sig ännu mer på målgruppen kvinnor, bland annat genom att sälja herrtidningen Café till Egmont. Förlaget har även inlett ett samarbete med Aftonbladet där Aller Media numera står för produktionen av Söndagsbilagan och Klick.
– Vi har vågat lita på att en stor och omfattande omställning av hela vår verksamhet är rätt väg att gå, och vi gör den fullt ut. Vi ändrar kontinuerligt i vår organisation och säkerställer nya intäktsströmmar, med stark lyhördhet till kundernas beteende, säger Aller Medias vd Bodil Eriksson Torp och fortsätter:
– Vi lyckas väl i vår digitala affärstransformation och vi går mot ett mycket starkt finansiellt resultat innevarande år.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
Alla publicerade artiklar i Dagens Medias bokslutsspecial
Förlust för 14 av 22 lokala dagstidningar
Så går bolagen inom Bonnier News och Schibsted
Tufft för gratispressen under 2018
Utomhusbolagen ökar
Adtech växer med 15 procent
Här är vinnarna och förlorarna i produktionsbranschen
Brakförlust för Discovery