Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Efter stämningen i England – Realtids chefredaktör får Mommapriset

Publicerad: 21 september 2022, 09:30

Camilla Jonsson prisas med Mommapriset 2022 och blir Årets Utgivare.

Realtids chefredaktör Camilla Jonsson prisas med Mommapriset för att ”i praktisk handling fullföljt tryckfrihetens intentioner” trots den brittiska stämningen och risken för miljonskadestånd.


Ämnen i artikeln:

UtgivarnaRealtidNyheter

I maj i år stod det klart att Realtid kan tvingas försvara tre svenska publiceringar i ett förtalsmål i England. Det sedan affärsmannen Svante Kumlin, grundare av bolaget Eco Energy World, fått klartecken att bedriva en förtalsprocess mot den svenska tidningen i Storbritannien.

Nu prisas Realtids chefredaktör och ansvarig utgivare Camilla Jonsson för att hon – trots den brittiska stämningen och risk för miljonskadestånd – stått upp för tryckfriheten genom sina publicistiska beslut.

Motiveringen lyder:

”Camilla Jonsson vägrar vika sig för krafter som vill stoppa granskande journalistik. När Realtids ansvariga utgivare och två frilansjournalister stämdes på mångmiljonbelopp från Storbritannien underminerades den svenska tryckfrihetslagstiftningen och journalistikens frihet.

Genom sitt goda exempel värnar hon reportrarnas integritet och bildar opinion mot den skadliga förtalsturismen.”

– Mommapriset ger ny energi till oss, och sätter ljus på att journalister utsätts för hot. Stämningshotet var förstås skrämmande, men för mig som utgivare var det ändå ett enkelt beslut. Det finns två frågor som jag alltid ställer mig när det gäller knepiga utgivarbeslut. Är det här sant? Är det relevant? Det var i det här fallet väldigt enkelt att svara ja på båda. Så vi körde, säger Camilla Jonsson.

Mommapriset delas ut årligen av branschorganisationen Utgivarna. Priset ska gå till ”en person som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Det är en person som lyfter fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare.”

I juryn sitter Kerstin Brunnberg (ordförande), Karin Olsson, Expressen, Tobias Regnell, Offside Press, Daniel Sandström, Albert Bonniers Förlag, och Anna Rastner, Bauer Media.

Tidigare pristagare

2015: Thomas Mattsson, Expressen

2016: Anna Benker (tidigare Lith), Folkbladet

2017: Daniel Poohl, Expo

2018: Annica Grimlund, tidigare tidningschef Lärarförbundet

2019: Ingemar Persson, programchef på SVT Dokumentär

2020: Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert

2021: Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare för Riksnyheterna på SVT

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UtgivarnaRealtidNyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev