Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Efter Filters sågning av ”Omgiven av idioter” – författaren försvarar sig

Publicerad: 27 juli 2018, 07:47
Uppdaterad: 27 juli 2018, 09:13

Boken "Omgiven av idioter", samt magasinet Filters juliomslag.

Författaren Thomas Erikson ryter tillbaka efter Filters reportage som påstår att han lurat en halv miljon svenskar: ”Journalisten hemfaller åt osakligheter och personpåhopp”.


Ämnen i artikeln:

Filter

Magasinet Filter ägnar ett långt reportage i juliutgåvan åt att granska författaren Thomas Erikson, och hans hyllade bok " Omgiven av idioter", som går ut på att skärpa läsaren kommunikativa förmågor genom att kategorisera in folk i de olika färgerna gul, blå, röd och grön.

Thomas Eriksons bok bygger på det så kallade DISC-systemet, som är baserat på en psykologisk teori från 1920-talet – och används vid till exempel rekryteringar.

Filter sågar i reportaget, som döpts till ”Omgiven av idioti”, författaren och hans bok längs fotknölarna, och Thomas Erikson går nu i svaromål mot tidningen som han menar sprider faktafel.

Magnus Lindwall som är psykologiprofessor vid Göteborgs universitet säger bland annat till tidningen att grundpremissen i Thomas Erikson bok är felaktig och att den  ”inte är mer vetenskaplig än ett horoskop”.

Psykologen Jonas Hjalmar Blom säger till Filter att teorierna bakom boken ”omgiven av idioter”, som sålts i mer än en halv miljon exemplar och har utgivningsrättigheter i 27 länder, är utdaterade sedan länge, och inte skulle användas av seriösa yrkesutövare.

Reportaget ifrågasätter även Thomas Erikssons yrkestitel. Enligt tidningen kallar han sig beteendevetare, men saknar i själva verket den akademiska utbildningen – vilket författaren själv bekräftar i intervju med tidningen.  

sin blogg besvarar nu författaren påhoppen i Filters reportage, som har underrubriken ” Så lurade Thomas Erikson en halv miljon svenskar att tro på hans personlighetstester”.

Thomas Erikson bemöter i sju punkter Filters kritik och påståenden om felaktigheter i boken. Därefter skriver han:

”Rubriken, som säger att jag skulle ha lurat en halv miljon svenskar, saknar grund. Som jag visat ovan finns inga faktafel i min bok. Däremot har det funnits enskildheter som jag successivt har reviderat i nya upplagor. Att det skulle vara skadligt att analysera eller beskriva beteenden kan man självklart diskutera, men idag finns mig veterligen ingen forskning som skulle stärka det påståendet.”

Han skriver också:

”Jag har full förståelse för att en tidskrift vill diskutera det jag har skrivit. Jag välkomnar det. Men det är trist när journalisten hemfaller åt osakligheter och personpåhopp.”

Avslutningsvis tackar författaren för alla som hört av sig ”angående spridningen av dessa faktafel”.

Thomas Erikson är även författare till boken ”Omgiven av psykopater” som kom ut 2017. I september 2018 kommer hans nästa bok ”Omgiven av dåliga chefer”.

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Filter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.