Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Dömd annonsbedragare startar tidningen Skurk

Publicerad: 14 December 2010, 08:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:28

UPPDATERAD. Denna vecka kommer det första numret av kriminaltidningen ”Skurk”. Chefredaktör är Raja Arlevin, som tidigare dömts till fängelse för annonsbluffar i mångmiljonklassen.


Tidningen Skurk ska, enligt utgivaren och chefredaktören Raja Arlevin, erbjuda läsarna ”grävande reportage och spännande intervjuer, Sveriges tyngsta brottslingar och landets mest respekterade jurister”.

Som medarbetare listas journalisten Dick Sundevall, advokaten Peter Althin, Polisförbundets före detta ordförande Gunno Gunnmo samt skådespelaren och författaren Liam Norberg.

– Namnet har valts med ironi. Vi försöker visa att det finns skurkar på båda sidor, säger Raja Arlevin till dagensmedia.se.

Raja Arlevin dömdes till fem års fängelse för Sveriges genom tiderna största annonsbluff. Enligt domen lurade han kommuner, föreningar och företag att betala för annonser utan reklamvärde.

Försäljningen av de falska annonserna ska ha skett mellan 1999 och 2006 då mannen häktades, och uppgår sammanlagt till över 100 miljoner kronor, enligt tingsrätten. Raja Arlevin förnekade brott och överklagade domen till hovrätten, som dock fastställde tingsrättens dom i februari 2010.

Raja Arlevin säger att Skurk letar efter annonsörer och att han kommer att jobba mot mediebyråer.

Tror du att domen påverkar dina möjligheter att ge ut tidningen?

– Det vet jag inte. Jag har startat en tidning som tar upp ett ämne som jag brinner för. Jag har själv utsatts för många felaktigheter, men det vill jag inte gå in på nu, säger han.

Det första numret av Skurk utkommer den 16 december. Utgivningstakten är åtta nummer per år. Upplagan blir 20 000 exemplar.

Dick Sundevall, redaktionschef för Skurk, berättar att han först kontaktades för att bli krönikör.

– Men jag tyckte att projektet var så intressant att jag valde att ta denna roll. 90 procent av all journalistik inom detta område har polisen som källa. Vi har ingångar bakom kulisserna hos kriminella och kan ge en annan bild, säger han till dagensmedia.se.

Hur ser du på att er ansvarige utgivare själv ska avtjäna ett långt fängelsestraff?

– Det hade varit tio gånger bättre om det inte var så. Och han ska krypa in i fängelse senare.

Två saker var viktiga för Dick Sundevalls beslut att, trots detta, gå in som redaktionschef.

– Dels har jag kontrollerat att det bara är vita pengar in i projektet, och dels var det fem år sedan dessa brott ska ha begåtts. Det spelade också in.

Hur vet du att det bara är vita pengar?

– Jag vet vilket bolag pengarna kommer ifrån. Detta har även andra medarbetare kontrollerat. Finansieringen av detta projekt är nog det mest undersökta någonsin. Jag tror inte att den före detta länspolismästaren Gunnar Gunnmo skulle vara med om det inte var helt säkert att pengarna är vita.

Vilka är finansiärerna?

– Det är Raja Arlevin via ett bolag.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.