Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Djungeltrumman bryter med Bokmässan

Publicerad: 19 Augusti 2016, 12:37
Uppdaterad: 19 Augusti 2016, 12:43

Nya Tider rör upp känslor på Bokmässan i Göteborg: "Vi känner oss inte trygga", säger Emerentia Leifsdotter Lund, printredaktör för Djungeltrumman.


Ämnen i artikeln:

Djungeltrumman

Att populära Bokmässan i Göteborg väljer att låta tidskriften Nya Tider ställa ut på årets mässa har uppmärksammats stort de senaste dagarna.

Nya Tider ges ut av Alternamedia, som enligt tidskriften Expo har starka kopplingar till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen.

I flera år har tidskriften Djungeltrumman bland annat ordnat en årlig Bokmässe-förfest, funnits på plats på mässgolvet och genomfört en omfattande bevakning av mässan, insatser som var planerade även i år.

Efter beskedet om att Nya Tider ska medverka på mässan väljer nu Djungeltrumman att avbryta samarbetet.

Emerentia Leifsdotter Lund, chefredaktör för printversionen av Djungeltrumman, säger till Dagens Media att det är oförenligt med tidningens värderingar att medverka i samma forum som Nya Tider.

– Vi har bland annat släppt ett nummer om papperslösa och har en krönikör som lever som papperslös och gömd. Det innebär att vi inte ens skulle kunna ta med oss hela vår redaktion till Bokmässan, eftersom alla inte skulle känna sig trygga.

Hon menar vidare att Bokmässan lutar sig mot årets yttrandefrihetstema för att rättfärdiga Nya Tiders medverkan.

– Bokmässan betonar att det är viktigt att ta debatten, och jag kan förstå det argumentet. Problemet är bara det att en tidskrift som Nya Tider skrämmer folk, det gör som standard inte andra aktörer.

Fokus i nästa nummer av Djungeltrumman var planerat att ligga på Bokmässan, men nu har redaktionen planerat om och kommer istället att göra ett nummer som även det kommer att ha fokus på just yttrandefrihet.

– På så vis tar vi debatten, fast i vårt eget forum där vi alla kan känna oss trygga, säger Emerentia Leifsdotter Lund.

Vad har ni fått för reaktioner på valet att bryta samarbetet med Bokmässan?

– Det har varit mycket likes och glada tillrop i våra sociala medier. När vi gjorde vårt arabiska nummer nyligen, fick vi en del reaktioner från folk som menade att det bara var ett spel för gallerierna. Genom att ta det här besultet att bryta samarbetet hoppas vi kunna visa att det inte stämmer – vi är en tidning som på alla vis är emot främlingsfientlighet och ställer inte upp på det här.

Joanna Wahlsten, presskontakt för Bokmässan, skriver i ett sms till Dagens Media angående Djungeltrummans beslut:

"Vi tycker att det är väldigt tråkigt naturligtvis, men mer än så kan jag inte kommentera".

Maria Källman, vd för Bok & Bibliotek, säger till Svensk Bokhandel att mässans policy generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt.

– Det är själva essensen i yttrandefriheten. Men vi tillåter inte att utställarna använder plattformen på ett sätt som strider mot mänskliga fri- och rättigheter.

Andra aktörer som upprörts av Nya Tiders medverkan är serietecknaren Lina Neidestam och tidskriften Bang.

Bokmässan äger rum 22-25 september i Göteborg.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Djungeltrumman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.