Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Djungeltrumman bojkottar Bokmässan – igen

Publicerad: 14 mars 2017, 10:45
Uppdaterad: 14 mars 2017, 10:17

"Jag är inte så förvånad", säger Maria Kopp om Bokmässans beslut att låta Nya Tider ställa ut under Bokmässan 2017. Foto: Djungeltrumman

Nya Tider får medverka under årets Bokmässa då man kommit fram till att man inte kan utesluta utställare på grund av deras åsikter. Men det är inte alla som är av samma uppfattning: "Man kan dra en gräns", säger Djungeltrummans chefredaktör och ansvarige utgivare.


Ämnen i artikeln:

DjungeltrummanBokmässan

Det stormade rejält kring Bokmässan förra året då mässan först sa ja till att låta den högerextrema tidskriften Nya Tider ställa ut på mässan, för att sedan porta tidskriften, för att sedan ta tillbaka sitt beslut igen. 

Tidskriften Djungeltrumman var en av de aktörer som förra året valde att bojkotta Bokmässan när det blev känt att Nya Tider skulle få ställa ut.

Emerentia Leifsdotter Lund, chefredaktör för printversionen av Djungeltrumman, sa då till Dagens Media att det är oförenligt med tidningens värderingar att medverka i samma forum som Nya Tider.

I år har Bokmässan bestämt sig för att säga ja till Nya Tider med hänvisning till att de "inte kan utesluta någon utställare på grund av deras åsikte", rapporterar TT genom GP.

Djungeltrummans beslut att bojkotta Bokmässan på grund av Nya Tiders närvaro gäller fortfarande.

Vad är din reaktion på att Bokmässan säger ja till Nya Tider?

– Jag tycker att det är tråkigt men jag är inte så förvånad. Vi står fast vid vad vi sa förra året och kommer inte medverka under årets Bokmässa heller, så länge man väljer att samarbeta med en sådan rörelse, säger Maria Kopp, chefredaktör och ansvarig utgivare för Djungeltrumman, till Dagens Media.

Bokmässan resonerar som så att de inte kan säga nej till någon bara för att de är av en annan åsikt, vad tänker du kring det resonemanget?

– Det kan man visst det, man kan dra en gräns. Nya Tider är en del av en rörelse som hotar det fria ordet, hotar journalister, hotar människor. Det handlar om ett ansvar. Bokmässan blir som en publicist när de arrangerar den här mässan.

I flera år har tidskriften Djungeltrumman bland annat ordnat en årlig Bokmässe-förfest, funnits på plats på mässgolvet och genomfört en omfattande bevakning av mässan.

Men sedan Djungeltrumman förra året beslutade att inte medverka har dialogen mellan parterna snarare bestått av en monolog.

Maria Kopp säger att man inte hört något från Bokmässan sedan tidningen meddelade att man inte kommer medverka.

– Om de vill samarbeta med oss på något sätt så känner jag att bollen ligger hos dem.

Bokmässans velande kring Nya Tider väckte förra året stark kritik. Aftonbladets Åsa Linderborg kallade bland annat agerandet för "en ryggradslös uppvisning".

Anledningen till att Bokmässan förra året till slut sa ja till Nya Tider efter att de portat tidskriften var att man insåg att det rent juridiskt inte gick att motivera.

Även om Bokmässan i år har kommit fram till att de inte kan porta Nya Tider, så har man sett till att skriva om avtalen så att de kan brytas.

– Saker kan inträffa. Om lagbrott eller en tydlig koppling mellan hat, hot och våld mot några av våra utställare skulle inträffa kan vi välja att ta ett nytt beslut, säger Bokmässans vd, Maria Källsson, till TT.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DjungeltrummanBokmässan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News