Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

De ruttnade på könshaveriet i Stora Journalistpriset – här är Stora Feministpriset

Publicerad: 7 januari 2016, 09:25
Uppdaterad: 7 januari 2016, 09:38

Feministiskt Perspektiv tar saken i egna händer. Som en motvikt till mansdominansen lanserar tidskriften ”Stora Feministpriset”. ”Vi vill kompensera för dessa prishaverier vi ser”, säger chefredaktören Anna-Klara Bratt.


Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

När nomineringarna till Stora Journalistpriset presenterades i oktober kom den massiva kritiken som ett brev på posten. Bara 2 av 16 nominerade var kvinnor.

Juryns urval kritiserades hårt av många tongivande mediepersonligheter.

– Vi vill visa att verkligheten kan se ut på andra sätt. Vi vill kompensera för bristande könsbalans inom kåren och för dessa prishaverier som vi ser. Vi orkar inte med en sådan sur debatt en gång till utan tar nu saken i egna händer, säger Anna-Klara Bratt till Dagens Media.

Stora Journalistpriset, instiftat 1966 av Bonnier, är landets tyngsta pris i journalistkretsar. Enligt Anna-Klara Bratt ligger andelen pristagare som är kvinnor på 28 procent sedan starten.

– I höstas var två av 16 nominerade kvinnor och så har det varit många gånger. Det beror på att man har en stiff syn på vad journalistik är. Det är också mest män som får de stora uppdragen och tid för att fördjupa sig, säger hon.

Stora Feministpriset delas ut för första gången i morgon, fredag, i samband med att Feministiskt Perspektiv firar fem års utgivning.

Syftet är ”att uppmärksamma en person eller en medieaktörs insats inom offentligheten som på ett berikande vis testat gränser för vad journalistik och debatt kan vara – och som därigenom medverkat till en demokratisk utveckling för både kår och läsare.”

– Det kan handla om journalistik, men även om belysande debatter som utvecklar demokratin. Vi vet att det går att göra journalistik i många olika former för att få fram bra verklighetsbeskrivningar.

Tidskriftens redaktion och styrelse har utsett den första pristagaren. Inför nästa år ska priset öppnas upp för externa nomineringar.

Redan 2013 skapade Feministiskt Perspektiv tillsammans med Bang en alternativ grävlista – som var var ett svar på tidningen Scoops sammanställning av de 25 främsta gräven.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.