Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

De kan bli Årets journalist

Publicerad: 28 September 2018, 10:56
Uppdaterad: 28 September 2018, 11:00

Bild: Pixabay

Här är första omgången nominerade i Tidskriftspriset.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterTidskriftspriset

Vinnarna i Tidskriftspriset 2018 utses den 7 november på Cirkus i Stockholm då Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan äger rum. I listan nedan presenteras den första omgången nominerade, bland annat i kategorierna Årets journalist och Årets omgörning.

Under nästa vecka släpps ytterligare en mängd nominerade i återstående kategorier.

– Det är en glädje att återigen se vilken otrolig kreativitet och vilka riktiga mediestjärnor som finns i vår bransch. Jurygrupperna har inte haft ett lätt jobb att utse de nominerade med tanke på det ibland hundratalet förslag som ryms inom flera av kategorierna. Jag ser med spänning fram emot Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan den 7 november där vinnarna utses, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter, i ett pressmeddelande.

Nominerade i Tidskriftspriset, omgång 1:

Årets Journalist

Åsa Erlandsson, Svensk PolisMed nyfikenhet, driv och stor journalistisk integritet är hon en nyskapare i den svenska fackpressen. Hon skriver om en av vår tids mest omtalade yrkesgrupper. Rafflande, utan att vara spekulativ. Med stort hjärta, utan att fjäska. Och dessutom med stilistisk höjd – tex om ett barns ”lågstadiearmar” – som försöker skydda mamma när pappa slår.

Matilda Gustavsson, DN LördagEn intervjukonstens mästare – vars genomträngande porträtt tar sin genre till nya höjder. Ingen lämnas oberörd, inte heller de som låter sig intervjuas. Matilda Gustavsson på DN Lördag låter oss komma nära, med vår tids viktigaste samhällsfenomen som pockande fond.

Leif “Honken” Holmkvist, ResuméEn nyhetsjägare som outtröttligt och med integritet avslöjar spelet i tredje statsmakten. En analytiker av sin egen bransch som gräver i årsbokslut utan att det verkar svårt. En slitvarg som alltid får rätt. En lifetime achiever.

Linnea Nilsson, HorisontMed imponerande bredd, hög arbetskapacitet och minutiös omsorg om detaljer vidgar hon horisonterna för den lokala journalistiken. Försvarsfrågor, kulturbråk, flyktingöden och möten med helt vanliga öbor – Linnea Nilsson på det gotländska nyhetsmagasinet Horisont behärskar alla discipliner.

Årets Tidskriftsevent

Betonggalan, tidskriften BetongBetonggalan lyfter på ett professionellt sätt sponsorerna med ”The Concrete Show” och nutida viktiga ämnen för branschen såsom att nå målet 50/50 kvinnor/män samt branschens uttalade mål att sänka koldioxidavtrycket med 50 % inom fem år. Hatten av för Betonggalan som förenar nytta med nöje och dessutom en bra vinst.

Elle Decoration Swedish Design Award 2018, Elle Decoration Ett pris som kombinerar den internationella arenan med hemma hos känsla. Ett etablerat koncept som är integrerat med varumärket, tidskriftens innehåll, läsare och annonsörer. I år lyftes evenemanget ytterligare av bl a ett stort antal läsarröster och det nya priset Årets Inspiratör.

Journalistik och MIK i praktiken, Blankspot Blankspot har gjort det många mediehus pratar om; förbättrat förståelsen för demokratin och journalistikens roll genom ett skolpaket för elever, lärare och föräldrar. Projektet är seriöst, mycket ambitiöst utan att bli pretentiöst. Hittills har 1200 elever deltagit. Angeläget och imponerande!

Årets mama, mamaÅrets Mama är inte bara ett event utan ett helt koncept som lyckas få en enorm genomslagskraft och spridning bland annat via alla de nominerades sociala kanaler. Detta koncept är ställningstagande, engagemang, flärd och smart kommersiell paketering i ett. Årets Mama lyfter både varumärke och affär!

Årets AD

Lotta Bergendal, Coop Mer SmakHon får stressade småbarnsföräldrar såväl som miljö- och trendmedvetna matintresserade att längta efter nästa nummer. Med ett varmt och lekfullt tilltal förmår Lotta Bergendal oss läsare att vilja spara en kundtidning.

Jenni Carström, FilterFilter har genom åren inspirerat många andra magasin med sitt utryck. Det skulle ha varit lätt att stanna där men Jenni Carström har tagit formen in i 2018 med sitt direkta tilltal, sina skojiga lösningar och uttrycksfulla omslag. Plötsligt sticker Filter ut i tidningshyllorna och man behöver inte längre känna till tidningen för att vilja köpa den. Vi ser ett helt nytt självförtroende.

Joakim Kullmer, KingHan har tagit glossymagasinets förpackning till en internationell nivå. Det är stilrent utan att förlora det kommersiella tilltalet. Vi vill genast hoppa ombord på omslagsstjärnan Björn Gustafssons båt.

Angelica Zander, Big GameEtt bra magasin talar inte bara till de redan invigda. Angelica Zander lyckas få jakt att handla om så mycket mer än att döda ett djur. Vi hänförs av fotot, illustrationerna och rytmen och finner oss plötsligt mitt i ett vilt äventyr på dimhöljda polska fält, under havsytan i Nordnorge eller bland kvinnliga jägare i Japan.

Årets Omgörning

AccentAllt är vässat: bildspråk och repro, typografi och struktur. Nu ser man hur bra det journalistiska innehållet är. Nya Accent guidar med lätthet läsaren genom tidvis tunga ämnen. Formen är öppen, tydlig och positiv. Nykterhetsrörelsen har minskat på pekpinnarna och trimmat trendkänslan och blivit en folkrörelse på riktigt.

Hundsporthar kopplat loss och gått från interntidning om hunduppfödning till en tidning för alla som gillar hundar. Tidningen har tagit ett grundläggande grepp på sin målgrupp och berör nu hundägaren, relationen till hundar och hundens nytta i samhället. Tilltalet är positivt och redesignen genomarbetad och grundlig.

Magasin BFörvandlingen är enorm. Från inåtblickande Brofästet till livsbejakande Magasin B. Det nya konceptet lyfter med respekt och formsäkerhet ett tungt ämne. Magasin B lyckas spegla livet med bröstcancer på ett positivt sätt. En tidning läsaren kan tänkas vilja spara och läsa om och om igen. Extra plus till den diskret fyndiga logotypen.

MotorÄntligen en biltidning för hela familjen. Tidningen Motor har gjort en resa mot en bredare målgrupp. Redaktionen har lyckats med sin föryngring och breddning. Klimatfrågan, familjesemestern och bilglädjen speglas alla i det nya konceptet. Inriktningen är varm och instruktiv, formspråket vägledande och tydligt.

Årets Digitala Tidskrift Populärpress

BaaamBaaam nominerades 2017 och finns med bland de nominerade även i år. Baaam fortsätter nämligen att utveckla sin digitala kreativitet. Ta bara bildbanken som exempel. I Baaams bildmanér är inkludering en självklarhet - och bilderna finns dessutom tillgängliga för fri redaktionell användning via Baaams sajt. Inför valet 2018 hade Baaam också ett spännande samarbete med Svenska Dagbladet, där en gemensam valredaktion bevakade de viktigaste valfrågorna för unga kvinnor.

ExpoExpo står för viktig granskande journalistik i en tid när nazister marscherar på svenska gator. Expo är dessutom mer än så, nämligen en trovärdig faktabank. Stiftelsen Expo lanserade sin nya sajt i april. Det som sticker ut extra är faktabanken Expo wiki, innehållande fördjupande artiklar och ett lexikon över högerextrema och rasistiska symboler. Syftet med sajten är att den ska fungera som resurs för rättsväsende, lärare, elever, politiker, journalister och allmänheten, och det präglar tydligt den digitala produkten.

KPwebbenKamratposten har under 125 års tid varit en god vän till alla barn. Nu går framgångssagan vidare även i en digital kontext via KPwebben. Sajten har fått en ny form och via formuläret ”Skriv till KP” kommer det in cirka 2 000 läsarmejl varje vecka. Barn kan vara extra utsatta i en digital miljö, men på KPWebben kan de känna sig trygga utan reklambudskap och utan hets och mobbning. KPWebben är både rolig och lärorik.

The LocalFör bara något år sedan var engelskspråkiga The Local en relativ okänd sajt för allmänheten i Sverige. Utvecklingen det senaste året är imponerande. Det märks inte minst på hur ofta The Local omnämnts i svensk och internationell press den senaste tiden. Inte minst när det gäller den alltid lika omtalade Sverigebilden är The Local en viktig nyhetsförmedlare. Journalistiken har gett avtryck i djupgående reportage som ”Sweden in Focus”-serien, där bland annat avslöjandet om Solna-domen blev en nyhet som spreds i alla medier. The Local är starkt journalistiskt och har på ett imponerande sätt utvecklat sitt digitala koncept genom en betalmodell och interaktion med publiken.

Årets Digitala Tidskrift Fackpress

ArbetsvärldenInitierat och intressant innehåll i kombination med helt ny, snygg design gjorde att Arbetsvärlden stack ut i sitt segment under förra året. Läsarna och vi gillar den ambitiösa satsningen skarpt.

ChefMed en snygg sajt och ett starkt premiumerbjudande sätter denna trotjänare standarden för hur man både levererar mervärde till sina läsare och paketerar det på ett klockrent sätt. Digital utveckling och ett tydligt målgruppstänk har visat sig vara ett ledande koncept.

MarketDigitaliseringen ritar om kartan för många branscher. Få av dessa har dock en lika vass och initierad guide som detaljhandeln har i Market.se. Med sitt breda erbjudande levererar de tydlig affärsnytta till sin målgrupp.

SkolvärldenEn redan stark sajt har vässat sig ytterligare och vi gillar resultatet. Skolvärlden är kunnig, ambitiös och driver på utvecklingen för vad en organisationstidskrift kan göra digitalt för sin målgrupp. Att läsarna dessutom strömmar till i rekordfart är ett kvitto på att Skolvärlden är på rätt spår.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.