lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

De kammade hem Tidskriftspriset

Publicerad: 6 november 2019, 21:11

Foto: Anette Persson

På onsdagskvällen presenterades årets vinnare av Tidskriftspriset. Bland de tidskrifter som kammade hem priser finns Icon, Breakit och Resumé. Här är hela listan:

Ämnen i artikeln:

ResuméBreakit

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Under en prisutdelning på Cirkus i Stockholm tillkännagavs 2019 års vinnare av Tidskriftspriset. Här är hela listan:

 

ÅRETS AD

Lotta Bergendal, Coop Mer Smak

Juryns motivering:
Vinnaren ger sin läsekrets en ständigt förhöjd vardag, med stort hjärta och knivskarpa verktyg. Med ett eget bildspråk och ton komponeras ett framgångsrecept, år efter år.

Jury: Ebba Bonde (ordf.), Love Jacobsson, Lotta Ek, Åsa Holmström och Thomas Eriksson.

 

ÅRETS DIGITALA TIDSKRIFT FACKPRESS

Tidskriften Arkitektur

Juryns motivering:
Vinnaren har med självförtroende och skaparlust hittat nya vägar till publiken. Precis så här ska man utnyttja tidskriftens nischade nördighet i ett nytt medielandskap. Det här funkar både på landet och i Staden.

Jury: Martin Ahlquist (ordf.), Anna Körnung, Josefin Jakobsson, Marianne Brandt och Robert Brännström.

ÅRETS DIGITALA TIDSKRIFT POPULÄRPRESS

Hänt

Juryns motivering:
En uppvisning i hur man tar en print-tidning ut på nätet. Genom att våga släppa gamla sanningar, och istället ta det bästa ur varumärket och kombinera det med nätets möjligheter har man skapat en produkt som nästintill kan beskrivas som beroendeframkallande för väldigt många. Miljontals sidvisningar, hundratusentals följare på Facebook och Instagram, samt tiotusentals prenumeranter på Youtube. 

Jury: Hanna Stjärne (ordf.), Cissi Elwin, Daniel Nordström, Jonas Eriksson och Ulrika Ek.

 

ÅRETS EVENT

Litteraturbåten, Tidningen Vi

Juryns motivering:
Imponerande kontinuitet i kombination med hög professionalism i genomförandet gör att detta event är i en klass för sig. Motiveringen av årets vinnare sammanfattas bäst genom att citera dem själva: Förmågan att hitta nya affärer i linje med varumärket är en överlevnadsfråga, men inte enkelt.  Där är Tidningen Vi med Litteraturbåten bäst i klassen!

Jury: Maria Croon (ordf.), Charlotte Thür och Niklas Birgetz.

 

ÅRETS GREPP

#spelstopp, Offside

Juryns motivering:
Årets vinnare nådde stor spridning och högt engagemang i en högaktuell fråga. Det krävdes mod och ett tydligt publicistiskt ställningstagande när Offside gav spelbolagen rött kort.

Jury: Viveka Hansson (ordf.), Anna Åberg, Fredrik Thambert, Patrik Hadenius och Sebastian Tibbling.

 

ÅRETS JOURNALIST

Julia Lundin & Yasmine Winberg, Resumé

Juryns motivering:
Med banbrytande research- och publiceringsmetoder har de granskat branscher där stora pengar rullar, där nya makthavare skapas och där luckor finns i lagen. Resultatet har blivit modig och angelägen journalistisk som nått utanför den traditionella tidskriftspubliken. 

Jury: Eva Hamilton (ordf.), Johar Bendjelloul, Negra Efendić, Martin Schori och Olle Zachrison.

 

ÅRETS OMGÖRNING

Företagshistoria

Juryns motivering:
En transformation som ger oss tillbaka lusten för oväntad form och tidningsmakeri. Långt från stordrift och automatiserade uttryck. Resten är historia.

Jury: Ebba Bonde (ordf.), Love Jacobsson, Lotta Ek, Åsa Holmström och Thomas Eriksson.

 

ÅRETS OMSLAG

Filter, februari/mars-2019

Juryns motivering:Ett omslag som fascinerar, lockar och rockar. Här finns alla ingredienser för en kommersiell dynamit: estetik, dramatik och förbaskat bra journalistik. Resultatet blev ett av tidningens bäst säljande nummer och magasinets mest lästa artikel online någonsin. Vinnaren tvålaxnitton heter Filter!

Jury: Daniel Andersson (ordf), Ingrid Hegg, och Charlotta Flinkenberg.

 

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS PRINT

Hemslöjd

Juryns motivering:
Vinnartidskriften förlängde juryns arbete avsevärt. Genom oväntade kopplingar till de stora samhällsfrågorna, snyggt förpackat i det kompakta formatet lockas man till sträckläsning. 

Jury: Martin Ahlquist, (ordf.), Anna Körnung, Josefin Jakobsson, Marianne Brandt och Robert Brännström.

 

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS PRINT

ICON Magazine

Juryns motivering:
Den här passionerade redaktionen utnyttjar till fullo magasinets alla unikiteter i allt från papperskvalité till högklassig journalistik i bild, form och text. Klarvaket och med stor nyfikenhet tar de sig an samtidens intressantaste frågor. Med kärlek till hantverket och respekt för målgruppen behöver man inget stort förlag i ryggen.  

Jury: Hanna Stjärne (ordf.), Cissi Elwin, Daniel Nordström, Jonas Eriksson och Ulrika Ek.

 

ÅRETS UTVECKLARE

Teamet bakom Breakits Kundlycka

Juryns motivering:
I en tid av omvälvande förändringar har vinnaren tagit ett steg mot ökad transparens och snabbhet – något som inte bara leder till egen kundlycka, utan även har potential att inspirera en hel bransch att ta makten över sin annonsaffär.

Jury: Anna Careborg (ordf.), Leo Wallentin och Paulina Motlitba.

 

SVERIGES TIDSKRIFTERS STORA PRIS

Olle Aronsson & Stefan Lundell, Breakit

Juryns motivering:
De lämnade sina trygga jobb på den stora tidningen för att skapa något helt nytt i en nisch som konkurrenterna hade missat. Genom att bryta ny mark utan att tappa den journalistiska kompassen visar de på möjligheter för digital journalistik, både publicistiskt och affärsmässigt. Det här är grundarna som lever som de lär och är transparenta med sina egna med- och motgångar. Så har de blivit inspirationskällor och förebilder, och har skapat sig trovärdighet i den bransch de själva har att bevaka.

Jury: Sofia Wadensjö Karén (ordf.), Stefan Mehr och Unn Edberg.

 

ÅRETS SKOLTIDSKRIFT

Åssit

Juryns motivering:
En tydlig redaktionell röst och ett medvetet innehåll samlat kring ett tema skapar en vinnare. Människans rätt till drömmar är ju något av det viktigaste som finns. Dagdrömmar, mardrömmar, framtidsdrömmar, drömmar om en perfekt partner eller kropp. Dags att vakna Strömbackaskolan – Åssit är Årets Skoltidskrift. 

Jury: Olov Carlsson (ordf.), Irena Pozar och Jennie Sandberg.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev