Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

De finansierar Kvartal

Publicerad: 16 november 2020, 12:25

Nu avslöjar Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt vilka som går in med pengar i tidskriften.

Foto: Mattias Ahlm

Tidskriften Kvartals finansiärer har länge varit hemliga, men nu berättar chefredaktör Jörgen Huitfeldt vilka det är som pumpar in pengar.


Den nätbaserade tidskriften Kvartal startade 2016. Kvartal beskriver sig som en politiskt oberoende nättidskrift som publicerar poddar och texter med samhällsjournalistisk inriktning. En del har kallat Kvartal för konservativ och stämplat den som högersajt, själva har Kvartal återkommande tillbakavisat liknande påståenden och framhållit att det är en bred publicistisk satsning.

Sedan starten har det varit hemligt vilka som finansierar Kvartal. Men nu, i samband med att det görs förändringar i styrelsen och ordförande Thomas Gür lämnar, berättar chefredaktören Jörgen Huitfeldt för Expressen vilka huvudfinansiärerna är.

– Gür har meddelat att han inte längre står till förfogande vilket gör att vi tagit tillfället i akt att bredda styrelsen. Dessutom har vi försökt riva av det gamla plåstret med de hemliga finansiärerna och outar dem helt enkelt, säger Jörgen Huitfeldt till Expressen.

Jonas och Robert af Jochnick, Staffan Persson, Patrik Wahlén och Erik Åfors går alla in med pengar i Kvartal. Utöver det får tidskriften in donationer av läsare och lyssnare.

I samband med att Thomas Gür lämnar Kvartal kliver Patrik Wahlén in som ny ordförande. Samtidigt rekryteras Lotta Dinkelspiel, Viveka Ekberg, Per Josefsson och Staffan Persson till styrelsen.

Som Dagens Media tidigare rapporterat så gör uppgifter gällande att Thomas Gür är på väg till en ny högersajten som ska rattas av Kvartals tidigare chefredaktör Paulina Neuding. Förutom henne ska Alice Teodorescu Måwe, Per Gudmundson och Carolin Dahlman vara en del av medieprojektet.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev