Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Daniel Poohl tog hem Mommapriset

Publicerad: 29 november 2017, 07:16
Uppdaterad: 29 november 2017, 07:16

Foto: Camilla Svensk

Daniel Poohl tilldelades Mommapriset 2017 för ett "modigt och oförtröttligt utgivarskap".

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

HF


Igår tog Daniel Poohl, utgivare för tidningen Expo, emot Mommapriset 2017.

Motiveringen löd:

" För ett modigt och oförtröttligt utgivarskap i demokratins tjänst, som konsekvent och till allas gagn granskat och belyst det öppna samhällets fiender."

– Jag ser priset som ett erkännande för vårt sätt att göra journalistik. Det betyder mycket i en tid när allt fler aktörer försöker sprida enkelsidig propaganda i journalistik skrud, säger Daniel Poohl, i en kommentar.

Priset delas ut av föreningen Utgivarna och går till den som juryn ansett bäst företrätt och bidragit till att lyft fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare för den publicistiska verksamhet som faller in under yttrandefrihetsgrundlagarna.

För att få priset måste personen ha visat att han eller hon i sitt dagliga arbete tar sitt publicistiska ansvar, bidrar till att säkerställa ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning.

– Daniel Poohl har som ansvarig utgivare under lång tid navigerat i de svåraste av publicistiska vatten- och han gör det med mod, konsekvens och sunt förnuft, säger Eva Hamilton, juryns ordförande som delade ut priset.

Om Mommapriset:

Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare Margareta Momma (1702- 1772) har fått ge namn åt priset. Hon tog strid mot tidens rådande ordning och framförde "avancerade åsikter i upplysningstidehvarfvets anda".  (Svenskt biografiskt handlexikon).

Tidigare pristagare:

Thomas Mattsson, Expressen 2015Anna Lith, Folkbladet 2016.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev