Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Dagens Samhälle stämmer Mittmedia

Publicerad: 27 november 2014, 07:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:21

Dagens Samhälle stämmer Mittmedias tryckeri, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

Dagens Samhälle

Dagens Samhälle sällar sig till raden av tidningar som stämmer sina tryckerier.

Tidningen kräver 777 207 kronor från Mittmedia Print, i en stämning som nyligen lämnades in till Stockholms tingsrätt.

– Vi har valt att följa rekommendationerna från Sveriges Tidskrifter i denna fråga. Vi är inte det enda medieföretaget som befinner sig i den här situationen, säger Mats Edman, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle.

Bakgrunden är den så kallade tryckerimomsdomen. Bråket har sitt ursprung i en EU-dom från 2010 där det fastslogs att kopiering utgör leverans av vara och inte tillhandahållande av tjänst, vilket sänkte momsen för tryckeritjänster från 25 procent till 6 procent. Med stöd av den här domen har tryckerierna retroaktivt begärt tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket.

Totalt handlar det om omkring en miljard kronor som regnat över landets tryckerier. Samtidigt har deras kunder, tidningarna, fått krav på efterbeskattning från Skatteverket på motsvarande belopp.

Enligt uppgift till Dagens Media, från flera medieägare, har tryckerier tidigare lovat att ersätta kunderna. Men i flera fall har tryckerierna sedan ändrat hållning, vilket lett till ett antal rättsprocesser – och troligen även uppgörelser utanför offentligheten.

Dagens Samhälle uppger att Mittmedia Print tidigare ”öppnade för” att ersätta tidningen. Så har dock inte skett.

– Då finns inget annat sätt än att gå via jurister och stämma dem. Nu får vi se hur det går i domstolen, säger Mats Edman.

Hur känns det att bli behandlad så av ens eget tryckeri?

– Mittmedia är inte längre vårt tryckeri. Tryckerierna, som inte har det så lätt alla dagar, verkar göra sitt yttersta för att få behålla så mycket pengar som möjligt.

– Vi anser att pengarna borde återbetalas eftersom vi fått krav från Skatteverket på pengar som vi har ”deponerade” hos Mittmedia. Det är mycket pengar som står på spel för tryckerierna, säger Mats Edman.

Sedan 1 januari i år har Dagens Samhälle ett annat tryckeri. Mats Edman uppger att momsbråket inte var huvudanledningen till bytet.

– Man kan konstatera att denna typ av frågeställningar inte direkt förbättrade stämningen. Men det var en sekundär parameter.

Istället var det pris och tryckkvalitet som fällde avgörandet. Dagens Samhälle, som var kund till Mittmedia Print sedan många år tillbaka, trycker nu sin tidning hos Pressgrannar.

Dagens Media har varit i kontakt med Jan Andersson, vd för Mittmedia Print, som hänvisar frågor om rättsprocessen till Mittmedias ekonomichef Fredrik Almén. Honom har Dagens Media sökt.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.