Dagens Samhälle når rekordintäkter

2016-02-17 17:38 Anton Äng  
Mats Edman.

2015 blev det bästa året någonsin för Dagens Samhälle. Rekordsiffror noterades gällande prenumerationer, annonser samt intäkter från webben. "Vi är mitt i stormens öga", säger Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle.

2015 blev ett omtumlande år för Dagens Samhälle, med både rekordsiffror och stor turbulens på redaktionen.

Totalt omsatte Dagens Samhälle 63 miljoner kronor, en ökning med 9 procent jämfört med 2014. Intäkterna från prenumerationer respektive annonser fördelar sig ungefär lika. Tidningens TS-upplaga låg 2014 på 28 300 exemplar. TS-upplagan för 2015 är ännu inte fastställd.

I en marknad som kännetecknas av strukturell nedgång för papperstidningar ökade Dagens Samhälles annonsintäkter i fjol med 12 procent till 31 miljoner kronor. Det operativa resultatet hamnade på 6,5 miljoner, motsvarande en rörelsemarginal på drygt 10 procent.

– Vi har varit i en positiv spiral en längre tid. 2015 var ett hett år för samhällsfrågor. Stora flyktingströmmar och stora debatter inom skolväsendet. Det är vår hemmaplan. Vi försöker vara det som är Dagens Industri är, fast på den privata marknaden. Vi har fått ett positivt genomslag, säger Mats Edman, chefredaktör för Dagens Samhälle till Dagens Media, och fortsätter att prata om Dagens Samhälles debattsajt, som ökade med 131 procent unika besökare:

– Vi är speciellt stolta över vår debattsajt. När vi hade 6000 besökare i veckan bestämde vi oss för att göra det till en nischad sajt för det som berör kommuner och landsting. Det föll väldigt bra ut och vi hade aldrig kunnat föreställa oss det gensvar vi fick, men kontroversiella ämnen blandat med heta debattörer leder till att trafiken flyger. Vi befinner oss i stormens öga.

Positiva siffror 2015, men turbulens och interna bråk på redaktionen tätt i minnet. Som Dagens Media tidigare skrivit om skrev åtta av tidningens journalister under en misstroendeförklaring mot Mats Edman och flera medarbetare vittnade om att det förekommit mobbning på arbetsplatsen.

Mats Edman menar att stämningen på redaktionen är god.

– Flera är såklart påverkade och det finns mycket vi kan jobba med, men ingen kan begära att allt ska vara tipp topp jämt. Men ett internt bråk om den journalistiska inriktningen sätter sina spår. Tidningen Journalistens artiklar berättar inte hela verkligheten. Vi kan konstatera idag när man ser våra siffror över verksamheten att det inte märks, läsarna bryr sig inte. Vi har haft en 96 procentig förnyelse av våra prenumeranter. Det läsarna tycker är viktigt, det tycker jag är viktigt.

Vad händer i framtiden?

– Big data kommer vara väldigt viktigt för oss. Datadriven journalistik tror vi kan bli mycket större och det kommer vi jobba mycket med.Vi har en massa idéer men har inget konkret att berätta om för tillfället. Många förlorar dock pengar och vi vill inte skänka bort vårt innehåll samtidigt som vi inte får betalt för det vi gör.

Anton Äng

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt