Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Dagens Samhälle-chefens attack mot Dagens Arena-redaktören: "En påtänd haschpundare"

Publicerad: 30 maj 2014, 07:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:35

Andreas Henriksson menar att hans blogginlägg, där han går till attack mot Eric Sundström på Dagens Arena och Eric Rosén på Politism, ska ses med glimten i ögat.


Ämnen i artikeln:

Dagens Samhälle

Det är i ett blogginlägg på Dagens Samhälles sajt som Andreas Henriksson går till hårt angrepp mot Aftonbladet Kultur och Dagens Arena – och kritiserar deras opinionsbildning för Socialdemokraterna.

Dessutom går debattredaktören till personangrepp mot Dagens Arenas politiska chefredaktör Eric Sundström:

" Han loggar in på Facebook och skriver om sin arbetsplats på ett sätt som gör att tankarna går till en påtänd haschpundare som hittat en ny e-handelssajt i Holland där man kan beställa varuprover på lustiga svampar", skriver Andreas Henriksson bland annat.

Eric Sundström är inte intresserad av att bemöta påhoppet:

– Jag tycker att blogginlägget och hans ordval får stå för honom.

Även Eric Rosén, redaktör på Aftonbladets opinionssajt Politism.se får sig en känga:

" Han har dedikerat sitt liv, som han i mycket lever genom Twitter, åt att omväxlande hata privata välfärdsbolag och välfärdsföretagare, och däremellan låta som en bekymrad söderhipster som inte riktigt vet hur han ska förhålla sig till detta med genus, intersektionalitet och trendiga feministsnubbar som flörtar med de yngre akademiskt välutbildade kvinnorna i Feministiskt initiativs medlemskader".

Eric Rosén tar lätt på kritiken:

– Jag är inte förvånad att det är publicerat mitt i natten, skulle man väl kunna säga. Det är svårt att ta på allvar, säger han till Dagens Media.

Andreas Henriksson själv säger att hans blogginlägg ska ses med humor.

– Man har det inte roligare än vad man gör sig. Vi är Sveriges mest seriösa debattsajt men någon gång måste man få ha glimten i ögat. Det var därför jag skrev blogginlägget. Ska man garva ska man göra det på en fredag. Och så är det ju klämdag, något ska väl Twitter få att prata om, säger han till Dagens Media.

Håller du med om att det är låg nivå på blogginlägget?

– Det håller jag med om på ett sätt, visst är det så. Men det intressanta med Eric Roséns kritik är att han kan ha lika hårt tonläge i sina skriverier på Politism, både när det gäller sak och person, säger Andreas Henriksson och fortsätter:

– Jag hyser stor respekt för honom som opinionsbildare i det nya medielandskapet. Men han är stenhård i sin kritik mot andra aktörer och tål inte att någon vänder hans eget sätt att debattera mot honom själv. När han själv möter sin egen metod då springer han till min pappa (SKL som äger Dagens Samhälle, reds anm.) och klagar. Det gör att jag inte riktigt respekterar honom fullt ut.

Eric Rosén håller dock inte med om att Andreas Henriksson använder hans eget grepp mot honom.

– Jag vet inte vilket grepp det är han syftar på då. Att skriva långt och slarvigt utan tydlig riktning? Vi försöker så gott vi kan vara mer koncisa på Politism.

Håller du med honom om att Politism kan ha en väl hård ton?

– Nej, absolut inte. Jag skulle till exempel aldrig ha släppt igenom den där texten och tycker att det är intressant att SKL:s tidning gör det.

Att Andreas Henriksson kallar Eric Sundström för en "påtänd haschpundare" kallar debattchefen han för en "en vänskaplig knuff två vänner emellan".

– Jag tror att han tar det stycket med en klackspark.

Anledningen är att Eric Sundström i samband med debatten kring Hälsans förskola skrev en tweet om Dagens Samhälle, där han använde ordet "bananrepublik" i versaler.

– Han kängade till mig, även om det inte var personligen. Jag kände att Eric Sundström kan så mycket bättre. Där tappade han sitt omdöme, adrenalinet kickade ingång. Därför använder jag mig av det här retoriska greppet där jag vände hans grepp mot honom själv.

Om man ser ditt blogginlägg i ljuset av näthatsdebatten, kan det inte vara problematiskt när seriösa debattörer som du själv sänker sig till den här nivån?

– Jo, det är en bra kritik och en relevant invändning som jag skulle hålla med om, om det vore så att jag generellt har det här tonläget, men det har jag inte. Det här gjorde jag en gång och det kommer dröja väldigt länge innan jag skriver så hårt och rabulistiskt i en text. Jag brukar skriva i lägre ton, säger han och fortsätter:

– Jag brukar vara mer underfundig men nu ville jag skruva upp tonläget och vända deras grepp mot dem själva och se hur de reagerade.

Blev det som du väntade?

– Ja, det är kul. Twitter är väldigt förutsägbart, man lägger in en rökare och sedan blir folk väldigt upphetsade, antingen för eller emot. Sedan glömmer man bort det. Men den som ger sig in i leken får leken tåla och jag ser med spänd förväntan fram emot hur de ska svara mig.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev