Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Comeback för anti-nazi-tidning

Publicerad: 10 September 2015, 03:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kan återuppstå – med syftet att gäcka makthavare.


Ämnen i artikeln:

Göteborg

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning blev känd under första och andra världskriget, främst för chefredaktören Torgny Segerstedts kritik mot Adolf Hitler och Nazityskland.

Tidningen konfiskerades även av svenska myndigheter efter tyska protester och artiklar censurerades när Torgny Segerstedts ledare gick för hårt åt Tyskland.

– Dåtidens makthavare spottade på honom, bokstavligen. Och efter hans död så hyllades han, säger Dennis Töllborg, som precis köpt upp rättigheterna till tidningen, till Dagens Media.

För 10 000 kronor blev han för ett tag sedan erbjuden att köpa utgivningsbeviset till tidningen. Han berättar att det var dottern till den tidigare chefredaktören, Ingrid Segerstedt-Wiberg, som övertalade honom.

– Det känns bra. Jag vill verka i Segerstedts anda och följa efter hans gamla ideal om humanism och äkthet. Han var en modig man. Nu när vi ska ta upp den igen vill vi att tidningen ska vara helt okorrupt och den ska stå upp för sanningen. Fokus ska vara på kontext, helhet och förståelse. Och vi vill att journalistikens heder ska återupprättas.

Dennis Töllborg tror att det finns en läsekrets som är intresserade av journalistik och kunskap. Men han vill säkra tidningen ekonomiskt för två års utgivning med anställda journalister innan han släpper första nummret.

Ett nummer som kan väntas först i januari 2017.

– Det är mycket som ska ordnas innan, jag tog över alla rättigheterna för ett tag sedan och nu börjar planeringsstadiet. Men att ordna duktiga journalister är inte något större problem. Vi vill att de ska få spelrum att utveckla sin journalistik och att kunna vara förklarande, det finns nog många journalister som är intresserade av det.

Göteborgs handels- och sjöfartstidning

• Startades 1832 av den lokala liberala oppositionen i Göteborg mot kung Karl XIV Johan. Fram till början av 1930-talet var tidningen Göteborgs största. Det var också Göteborgs Handels- och sjöfartstidning som startade Göteborgs-Tidningen, GT.

• Göteborgs handels- och sjöfartstidning var en liberal sexdagarstidning fram tills 1974 och 1984 då tidningen gick över till veckoutgivning. Efter ett försök att återuppta sexdagarsutgivningen 1984 gick tidningen slutligen i graven.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Göteborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.