Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Claes de Faire om medieaffärerna 2019: ”Det svåra är att förstå vad man verkligen har köpt”

Publicerad: 30 december 2019, 11:00

Claes de Faire: ”Förvärv är inte så svårt. Det svåra är för nya ägare att verkligen förstå vad de har köpt”.

År 2019 blev året då stora delar av mediekartan ritades om och en rad tidningar tyvärr lades ned, säger Claes de Faire, som är tillträdande chefredaktör på Lokaltidningen Mitt i.


Ämnen i artikeln:

TV4Mitt iClaes de Faire

Omstruktureringen i mediebranschen, lokaltidningsdöden och det ökade fokuset på läsarintäkter. Dagens Media har frågat ett 20-tal tongivande mediechefer om de viktigaste branschhändelserna 2019 – samt vad de ser när de blickar in i medieåret 2020.

Vilken var den största branschhändelsen 2019?

 – 2019 blir året då stora delar av mediekartan ritades om efter en rad affärer. TV4 blev Telia-ägt, Bonnier köpte Mittmedia och Dagens Samhälle, Polaris köpte Stampen och en samling skickliga tidningsmakare köpte Mitti-koncernen. Till det också en rad tidningar som tyvärr lades ned.

 Årets tuffaste utmaning?

 – Förvärv är inte så svårt, i varje fall inte för duktiga M&A-personer. Det svåra är för nya ägare att verkligen förstå vad de har köpt, vad som krävs för att få det att lira ihop med den kultur som redan finns och att göra ärliga och skickliga prognoser och planer för det arbetet.

 Årets viktigaste publicering?

 – I all enkelhet tycker jag att Aftonbladets kvittogranskning av riksdagsledamöter fick tydliga konsekvenser.

Om du ska sia om 2020, vad tror du kommer definiera nästa år?

 – För alla de medieföretag som köpt nya titlar kommer svaret på om det var en vettig idé inte ges förrän tidigast i slutet på 2020. Om ett år kommer vi i varje fall ha ett svar på om de är på rätt väg. Det kommer att avgöra om en rad svenska kommuner kommer att fortsätta ha journalistisk bevakning. På Washington Post heter det att ”democracy dies in darkness”. Låt oss hoppas att jag bara är en pretentiöst fjant som hänvisar till allvaret just nu.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Mitt iClaes de Faire

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev