Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Cia Jansson om drottning-intervjun: ”Det största vi gjort”

Publicerad: 15 december 2018, 07:00

Cia Jansson, chefredaktör på Elle.

Elles chefredaktör Cia Jansson berättar om bakgrunden till det unika reportaget med drottning Silvia. Efter 20 år med Elle-galan – Sveriges största modefest – delar hon även med sig av sina bästa tips till lyckade events.


Ämnen i artikeln:

Elle

Att porträttera kungligheter – särskilt de kvinnliga – har alltid legat i Elles intresse, säger chefredaktör Cia Jansson. 2013 gjorde Elle en uppmärksammad intervju med prinsessan Madeleine, och en förfrågan om att få porträttera personer ur den svenska kungafamiljen ligger ständigt hos hovet. 

När Cia Jansson så blev kontaktad tidigare under året med en möjlighet att få göra en exklusiv intervju med drottning Silvia inför 75-årsdagen som infaller den 23:e december, var glädjen stor. 

– Sedan dess har vi jobbat intensivt, säger Cia Jansson till Dagens Media. 

Hon beskriver hur det var många delar som skulle klaffa i den stora produktionen runt intervjun. 

Eftersom möjligheten att få träffa drottningen var så sällsynt, ville Elle jobba med de absolut bästa. Den internationellt erkända modefotografen Camilla Åkrans anlitades för att ta bilderna, och intervjun gjordes av modejournalisten Susanne Ljung, som bland annat leder hyllade Stil i P1. 

– Vi satte ihop ett synopsis över hur vi ville porträttera drottningen, som vi presenterade för hovet. För oss var det viktigt att det var ett porträtt som Elles läsare kunde känna sig nära. Jag är väldigt stolt och glad över att drottningens varma och personliga sida kommer fram i reportaget, och att vi har lyckats fånga upp flera sidor av hennes person, både som ledare och som mormor och farmor, säger Cia Jansson.  

Önskemålet var att få prata kläder och stil med drottningen, och särskilt nöjda är Elle över att ha fått fotografera henne i den berömda Nina Ricci-klänningen som drottningen bar på Nobelfesten 1993. Tillfället till ära har Elle gjort det möjligt att beställa tre olika omslag av magasinet (Se nedan)

– Camilla Åkrans största styrka som fotograf är att hon är så bra på att få fram det feminina och sensuella. Det tycker jag verkligen blir tydligt genom hela reportaget. Att välja ut bilderna var en vånda för oss alla – det fanns så många som var fantastiska.  

Vilket intryck gjorde drottningen på dig?

– Drottningen var otroligt trevlig, varm och humoristisk. Det var två väldigt speciella dagar med fotografering, och otroligt häftigt att få bevittna samspelet mellan drottningen och Camilla Åkrans. 

Var det någonting som förvånade dig?

– Jag hade redan förstått att hon är väldigt varm och omhändertagande som person, så det förvånade mig inte. Men jag var nog ganska förvånad över att hon var så rolig. 

Hur blev ni bemötta av hovet under arbetet med reportaget?

– Det gick väldigt smidigt till under hela produktionen. Att koordinera ett sådant här arbete är alltid tidskrävande. Men vi har blivit otroligt väl behandlade av de kungliga hovstaterna, och jag upplever att våra önskemål hela tiden har blivit bemötta. 

Hon tillägger:

– Samtidigt har vi ju inte direkt gjort några vansinnesförfrågningar. Jag tror också hovet förstod från första början att vi lade oss på en hög nivå. När man ser Camillas foton och lyssnar på Susanne i P1 tror jag att det blir tydligt att vår ambition hela tiden har varit att göra ett så vackert reportage som möjligt. Det är ju det som är Elles styrka, det är det som våra läsare förväntar sig. 

Vad tror du att det här reportaget kommer betyda för Elles varumärke?

– Jag tror definitivt att numret kan bli ett samlarobjekt. Drottningen ställer ju inte upp på den här typen av intervjuer särskilt ofta, så det är ett unikt tillfälle och visar att vi på Elle faktiskt har möjlighet att få göra sådana här intervjuer. Men sedan är ju Elle-varumärket redan väldigt starkt på ett globalt plan, och får intervjuer med stora namn över hela världen. 

Inte helt oväntat har Elle redan fått en hel del rewrites på det 34-sidiga reportaget med drottningen, men enligt Cia Jansson är det ingenting som uppmuntras från deras sida.  

– Vi har inte ens lagt ut intervjun digitalt, för vi vill att den ska upplevas i ett sammanhang med bilderna. Det här reportaget handlar om en samverkan mellan bild och text. På så sätt är det ett väldigt ”printigt” jobb. Vi har till exempel ökat pappersvikten i numret, säger hon. 

Om du skulle ranka intervjun med drottningen i förhållande till andra ni gjort i Elle?

– Då skulle jag säga att det här är det absolut största av allt vi gjort under min tid på Elle. Det är något med kungligheter, så tror jag de flesta känner. Det är den där integriteten, som är så enorm. 

Vet du vad drottningen själv tycker om reportaget?

– Nej, det vet jag faktiskt ännu inte. Men det känns som att drottningen tyckte att det var roligt att göra, och jag hoppas att hon är nöjd.

Nyligen berättade Dagens Media att Elle Decorations mångåriga chefredaktör Svante Öqvist lämnat tidningen efter en omorganisation, och att Cia Jansson istället tagit över rodret för både Elle Decoration och Elle Mat & Vin. Faktum är att hon redan varit verksamhetsansvarig över de båda titlarna i flera år. 

Cia Jansson beskriver hur det starka teamet som styr de respektive titlarna gör att hennes arbetsbörda inte blir direkt större. 

– Omorganisationer är inte alltid kul, men det har krävts för att optimera produktionen. Vi är få och det innebär att alla måste hjälpa till där det behövs. När man kommer ut på andra sidan är det dock härligt. Det är spännande tider vi befinner oss i, och väldigt framåtlutat. Inom Elle-nätverket är vi något av en pionjär på det digitala området, där det just nu går väldigt bra för oss, säger hon. 

Förutom drottning-intervjun är det Elle-galan som just nu står i fokus för teamet på Elle. Galan som äger rum den 18:e januari har arrangerats sedan 1997, och har under åren växt till Sveriges största modefest. 

Cia Jansson kallar Elle-galan för ett ”otroligt väloljat maskineri”. Framgångsfaktorn tror hon är att man tidigt lyckades med att ta ut galan i 360. 

– Vi var till exempel först med att bygga röda mattan i mitten av 00-talet, och skapade den som ett event i eventet. Det var inte helt comme-il-faut vid den tiden kan jag säga, men blev otroligt populärt och gjorde att gästerna tyckte det var roligt att klä upp sig.

Cia Jansson tror dessutom att det har gynnat Elle-galan att den aldrig har vänt sig till bara en nisch inom modebranschen. 

– Vi har alltid blandat alla delar. Där finns modefolk, kändisar och influencers och alla klär sig som de vill eftersom vi inte har någon klädkod. Dessutom satsar sponsorerna för allt de är värda, och jag tror att det skapar någon slags snöbollseffekt som sprider sig utåt. 

Vilka är dina bästa tips för att jobba framgångsrikt med event?

– Vi lägger mycket krut på att bygga ett helt universum kring Elle-galan – man ska känna det som om man kliver in i en värld av någonting. Det handlar om att skapa en bra paketering, det är extremt viktigt. Jag tror att det blir allt viktigare att det man gör har en kreativ höjd. Sedan är det viktigt att aldrig underskatta sina gäster, det gäller att vara omhändertagande och bjussig. 

– Jag tror dessutom att det är en fördel att vi alltid har varit på samma plats. Vi får ofta frågan om vi inte ska byta lokal från Grand Hôtel, men det skapar en trygghet i produktionen att vara på samma plats och gör det möjligt att skruva för att göra vissa flöden bättre, fortsätter hon. 

Att drottning Silvia var en drömintervjuperson är tydligt – men vilken annan drömmer du om att få porträttera i Elle?

– Vi har faktiskt diskuterat det på redaktionen, och det är en supersvår fråga. Hade inte Michelle Obama intervjuats i amerikanska Elle – en intervju som vi kommer att publicera i februari – så tror jag att jag hade sagt henne. Det är svårbräckt för tillfället. Men även om det låter klyschigt så tror jag att de flesta personer blir intressanta beroende på hur man vinklar det. Men självklart vore det väldigt spännande att få porträttera kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia. Som sagt – det är något speciellt med kungligheter. 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Elle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.