Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Chefredaktören lämnar Kyrkans Tidning

Publicerad: 30 mars 2015, 08:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

Berling Media-ägda Kyrkans Tidning tappar chefredaktören Svante Fregert. I förra veckan slutade han, med omedelbar verkan, på tidningen.


Varför slutar du?

– För att jag vill det. Jag har fått en överrenskommelse som gör att jag lämnar. Det är inget konstigt. Att jag slutar nu är helt okontroversiellt. I vår webbartikel skrev vi att jag avgår som ansvarig utgivare med omedelbar verkan, vilket kanske framstod som dramatiskt, säger Svante Fregert till Dagens Media och fortsätter:

– Antingen är man ansvarig utgivare eller så är man det inte, så det var därför vi skrev så.

Enligt uppgifter till Dagens Media grundar sig Svante Fregerts uppsägning i bland annat en konflikt med Berling Medias koncernchef Henriette Zeuchner, där hon ska ha tvingat Svante Fregert att lyfta bort uppgifter om hennes lön i en av Kyrkans Tidnings artiklar, eftersom det kunde skada både företaget och Svenska kyrkan om det kom ut.

Stämmer det?

– Jag kan inte hålla på att kommentera hur vi har arbetat med olika artiklar. Det enda jag kan svara för är hur artiklarna ser ut nu. I övrigt arbetar vi med vanliga journalistiska principer. Det är så det redaktionella arbetet går till. Det har jag ingen kommentar till. Det är ingen konflikt nu, säger Svante Fregert.

Men stämmer vårt tips eller inte?

– Jag kan inte berätta om vårt interna arbete. Och då menar jag inte att det har med företaget att göra utan det handlar om vilka överväganden reportern gör innan personen publicerar. Det är inget man som reporter generellt berättar om, säger Svante Fregert och fortsätter:

– Jag kan inte säga mer om vårt arbete med artiklar. Men som sagt, många har undrat om det är något stort bråk eftersom vi skrev "med omedelbar verkan", men det är det inte. Jag har en överrenskommelse jag är nöjd med.

Vad är det för överrenskommelse?

– Det är en uppsägningslön enligt lagar och regler. Det är inget konstigt med den.

Dagens Media har försökt nå Henriette Zeuchner för en kommentar.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.