Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

"Chefredaktören hotade mig"

Publicerad: 17 december 2012, 09:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:00

IDG:s fackklubbsordförande Rebecka Guzman hävdar att hon "hotats" av chefredaktören Jörgen Lindqvist. Det framgår av ett internt mejl som dagensmedia.se tagit del av. Men ord står mot ord.


Ämnen i artikeln:

Computer SwedenIDG

Det var i förra veckan som dagensmedia.se kunde berätta om det bråk som skakar Computer Sweden.

– Folk går omkring och är rädda, ledningen har brutit mot både lagar och etik för att få bort vissa medarbetare, det är ett företag i skräck, sa bland annat en IDG-anställd som vill vara anonym.

I dag kan dagensmedia.se avslöja nya detaljer om bråket. Detta tack vare ett internt mejl som journalistklubben skickat ut till medarbetarna på IDG.

I mejlet berättar bland annat Rebecka Guzman, fackklubbsordförande på IDG, med egna ord om konflikten med Computer Swedens chefredaktör Jörgen Lindqvist.

"Det som hände i måndags, och som refereras till som ”öppet bråk”, var att Jörgen Lindqvist förvägrade mig min tidrapport (som han haft i flera dagar) tillbaka. Anledningen till detta var att han tycker jag ”jobbar för mycket fackligt” och han tror att det är hans/arbetsgivarens sak att avgöra hur många timmar vi behöver för att mäkta med alla förhandlingar, ärenden, inspektioner som pågår i huset" skriver hon i mejlet och fortsätter:

"Jag fick helt enkelt nog och sade ifrån. Bad om ett möte i enskilt rum, vilket han först förvägrade mig. Och det hela ledde, som ni alla kan föreställa er, till en omfattande diskussion under en hotfull stämning".

Rebecka Guzman berättar också att hon "hotats" av Jörgen Lindqvist.

"Det har till och med gått så långt att jag nyligen hotades om min anställning på IDG av Jörgen Lindqvist. Efter påtryckningar har frågan om avlastning dock löst sig tillfälligt. Journalistförbundet ställer sig mycket kritiskt till hur vissa företagsrepresentanter agerat mot mig i egenskap av ordförande och uttrycker tydlig oro över situationen".

När dagensmedia.se når Jörgen Lindqvist tillbakavisar han bestämt Rebecka Guzmans påståenden.

– Jag känner inte alls igen det här. Vi var fyra i rummet under mötet varav en var Signe Lidén, som sitter i SJF:s förbundsstyrelse, och hon känner inte heller igen de här påståendena. Hon är lika förvånad som jag, säger han och fortsätter:

– Det är tråkigt att sådant här sker. En omorganisation kan göra att enskilda kan känna oro men alla har fått tycka till och jag upplever att vi har haft en jättebra dialog i den MBL-förhandling som avslutades i enighet med fackklubben i förra veckan.

Rebecka Guzman själv säger dock att Jörgen Lindqvist blandat ihop två ärenden.

– Han refererar till ett helt annat möte. Jag vet inte om han minns det här men det hände i november och han ville också att jag skulle skriva under på ett underlag där jag åtog mig att uppfylla vissa premisser. Jag antar att han ville få det till en skriftlig varning, men jag har inte skrivit på. I mötet fick jag också höra att om jag inte gjorde det här skulle det få konsekvenser för min anställning.

Hon menar också att förtroendevalda behandlas tuffare än andra medarbetare.

– Som fackklubbsordförande hamnar jag i många obekväma situationer och tvingas fatta en del beslut som inte ligger i linje med vad företaget vill. Då behandlas man på ett annat sätt.

Mejlet berör också det personalärende som dagensmedia.se berättade om i förra veckan. Enligt facket handlar det hela om hur en mångårig medarbetare på tidningen kallats in till ett möte med Jörgen Lindqvist och Signe Lidén, deskchef på Computer Sweden.

Där ska hon ha fått höra att hon inte är välkommen varken på Computer Sweden eller på någon annan tidning hos IDG.

Facket ska inte heller ha fått någon förklaring till varför medarbetaren ombetts att sluta och man är mycket kritiska till ledningens tillvägagångssätt.

"Att något sådant kan hända en av våra medarbetare är helt oacceptabelt. Och självklart skapar inte det någon god stämning, oavsett vad personer i chefsledet säger internt eller i media, utan snarare osäkerhet och rädsla".

Även Signe Lidén, som sitter i förbundsstyrelsen, får hård kritik.

"Då Signe Lidén även sitter i förbundsstyrelsen avser klubbstyrelsen skicka ett öppet brev till Journalistförbundet och förbundsordförande Jonas Nordling, där vi uttrycker vårt missnöje med att en förtroendevald utsätter en av våra egna medlemmar för en sådan handling", skriver facket.

Rebecka Guzman säger att stämningen på Computer Sweden är dålig och att facket skickade ut det interna mejlet för att ledningen gett en alldeles för ensidig bild av konflikten.

– Vi måste förklara för medlemmarna vad som händer, annars framstår vi som bråkstakar.

När dagensmedia.se frågar Jörgen Lindqvist om det andra personalärendet vill han dock inte uttala sig.

– Jag kan så klart inte kommentera enskilda personalärenden.

Varför tror du att facket och ledningen har så olika bilder av det som hänt?

– Jag vet inte. Det får du fråga den andra parten om. Men det är jättetråkigt att sådant här sker.

Hur är stämningen på Computer Sweden?

– Jag uppelver att det är en god stämning och att alla fått tycka till omorganisationen.

Dagensmedia.se har även sökt Signe Lidén, men Jörgen Lindqvist meddelar att det är han som sköter kommentarerna.

Läs också:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Computer SwedenIDG

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.