Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag21.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Charlotta Flinkenbergs tjockis-attack: "Håll käften"

Publicerad: 27 November 2012, 08:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:03

Chics chefredaktör Charlotta Flinkenberg går till rasande attack mot "lata tjockisar" – som hon anklagar för att vara en belastning på sjukvården. Dagensmedia.se ringde upp henne för att reda ut begreppen.


Ämnen i artikeln:

ChicCharlotta Flinkenberg

Det är i ett inlägg på sin blogg som Charlotta Flinkenberg, chefredaktör för Chic och utvecklingschef på Aller Media, går till angrepp mot överviktiga människor – som hon anser vara lata.

"Det daltas för mycket med tjockisar. Kämpa hårdare eller håll käft", skriver hon bland annat.

Inlägget skrev Charlotta Flinkenberg efter att ha läst en intervju med en deltagare i TV4-programmet "Biggest loser".

– Jag känner igen mig i den här typen av undanflykter. Det handlar om dålig karaktär, säger hon när dagensmedia.se når henne.

Du använder ganska starka ord, varför gör "tjockisar" dig så upprörd?

– Tjockisar generellt gör mig inte upprörd. Hälften av mina polare är tjockisar och jag har själv varit tjock. Det som gör mig upprörd är tjockisar som gnäller och lägger över sitt problem i andras knän. Det är en viktig definitionsskillnad, säger hon och fortsätter:

– Det är vanligt att missbrukare skyller ifrån sig för att rättfärdiga sitt skadliga beteende. Det gör mig ursinnig. Särskilt när det finns många som behöver den här vården. Det är ansvarslöst.

Men kan det inte finnas andra orsaker till övervikt än lathet?

– Det finns det säkert, men jag är ganska påläst i det här området och det är extremt ovanligt att det finns en genetisk förklaring. Säkert kan det vara så att man tar till olika typer av stimulanser för att trösta sig när man har psykiska problem. Men jag tror tyvärr, och det här kan låta hårt, att det bara är svepskäl för att fortsätta med sitt missbruk.

Vad vill du uppnå med inlägget?

– Min blogg handlar om allt möjligt och jag blev ganska irriterad när jag såg "Biggest loser". Det slutar ofta med att deltagarna sitter där och gnäller. Orkar man inte träna har man uppenbarligen inte bestämt sig. De är lata. Men jag är inte ute på någon slags debatturné.

Vilken typ av reaktioner har du fått?

– Majoriteten av kommentarerna har varit positiva. Jag trodde faktiskt att folk skulle bli mer uppretade. Jag tror det beror på att folk ser att jag inte skriver det här för att skapa någon slags effekt. Jag har en personlig relation till ämnet och skriver inte för att göra folk upprörda, säger hon och fortsätter:

– Några har så klart blivit jätteprovocerade och tycker att jag är raljant, använder grova ord och att jag har kränkt dem. Men ibland måste man använda skarpa ordalag för att få folk att lyssna.

Nyligen orsakade Katrin Zytomierska en folkstorm när hon tjockishånade en av Sats modeller, hur ser du på det?

– Jag har ingenting med hennes åsikter att göra och tar inte något som helst parti för henne. Det hon har gjort är att hoppa på en enskild människa, en privatperson. Tjejen hon diskuterade var väl inte heller särskilt överviktig även om hon kanske hade några kilon hon behövde bli av med.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

ChicCharlotta Flinkenberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.