onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Cap & Design tvingas byta format efter Interpress krav

Publicerad: 21 oktober 2014, 10:15
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Cap & Design tvingas återgå till sitt gamla format när Interpress ändrar reglerna för sina samarbetspartners.


YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Från och med januari 2015 får inga tidningar distribuerade av Interpress vara större än 230 gånger 310 millimeter. Anledningen är att Interpress ska byta ut de lådor som tidningarna fraktas i till återförsäljare med brett sortiment till smidigare och mer miljövänliga lådor.

Effekten blir att formgivningstidningen Cap & Design, som fick en redesign för snart två år sedan och då gick upp i format, nu måste gå tillbaka till sitt tidigare format.

– Det är jättetråkigt. När vi gjorde om tidningen var min ambition ett slags "coffetablemagasin". Nu måste vi byta format. Vi kommer att behålla formen om det fungerar men det kommer att bli besvikna läsare. Vi har inte valt det här själva, det är viktigt att det kommer fram, säger Carina Nilsson, chefredaktör för Cap & Design, till Dagens Media.

Cap & Design bytte distributör från Tidsam till Interpress just på grund av att de klarade det större formatet. Men från årsskiftet blir maxformatet alltså mindre.

– Det känns som ett litet steg i fel riktning. Alla vet ju hur det går för tidningsbranschen. Det är så tråkigt att en tidning som faktiskt går bra, jämfört med många andra, måste fasas in i en fålla. Det kanske gör att den negativa utvecklingen går snabbare, säger Carina Nilsson.

I samband med det nya sättet att packa tidningarna inleder Interpress ett retursamarbete med Tidsam, som innebär att Interpress returterminal i Eskilstuna läggs ner.

Peter Fagerström, vd för Interpress, förklarar beslutet:

– Det är tråkigt att Cap & Design behöver förändra formatet och jag kan förstå deras synpunkt, men för majoriteten, samtliga andra magasin, fungerar det här bra. Det är förändring som gör det enklare för de allra flesta, framför allt på butikssidan. Det gör det enklare både att packa upp och hantera returer. Vi har jobbat hårt för att hitta ett distributionssätt som är lätt och lönsamt.

Fram till årsskiftet gör Interpress en särpacketering av Cap & Design.

– Det är klart att man alltid kan diskutera särbehandling så småningom men vi får utgå från att de gör de här förändringarna för att passa in i distributionsledet, säger Peter Fagerström.

Interpress distribuerar runt 2 300 internationella och 350 svenska tidskrifter till cirka 3000 butiker i Sverige. De tidningsleveranser som påverkas är de till återförsäljare med brett sortiment. Övriga återförsäljare kommer fortsätta att få leverans som idag, i plastade tidningsbuntar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev