onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Cap & Design lägger ned papperstidningen

Publicerad: 8 november 2019, 13:18

Det blir bara en till utgåva av Cap & Design. Sedan läggs papperstidningen ned.

Ämnen i artikeln:

IDG

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Cap & Design har givits ut sedan 1990-talet. 2014 köptes den av förlaget AGI Publishing House – säljare var IDG.

Före jul kommer den allra sista utgåvan av Cap & Design i pappersform ut.

– Det är med stor sorg och smärta vi lämnar papperstidningen bakom oss. Men det här handlar framför allt om att vi gör mer och mer rörligt innehåll, vilket ju är svårt att ha i pappersform, säger Peter Ollén, vd på AGI Publishing House och ansvarig utgivare för Cap & Design.

Har det varit svårt ekonomiskt?

– Inte särskilt. Vi har gått från åtta till sex och nu gör vi fyra utgåvor per år så det är inte särskilt dyrt. Men att sänka kvaliteten genom att exempelvis sluta med fotografer eller trycka på annat papper fanns inte på kartan. Nu är det full kvalitet in i sista utgåvan – vi tycker inte att något annat var värdigt.

I stället ska tidningen fortsätta att ges ut i digital form. Men man kommer inte att satsa på att erbjuda digitala prenumerationer.

– Allt innehåll kommer att vara gratis. Vi har så pass mycket banner- och nativeintäkter att vi inte behöver ta betalt. Dessutom sparar vi pengar på att inte behöva hantera prenumerationer.

– Vi har också lyxen att ha många skribenter som skriver ideellt för oss, vilket bidrar till att vi kan klara oss med bara annonsintäkter.

Cap & Designs redaktion består i dag av 3,5 tjänster. Inom bolaget jobbar totalt tio personer.

– Vi är en liten organisation, vilket gör att vi inte behöver några stora omsättningar utan kan jobba med mindre medel.

Cap & Design arrangerar cirka fyra konferenser per år. Det ska man fortsätta med även framöver.

– Vi vill att alla grafiska formgivare ska fortsätta att känna att vi är deras medium och språkrör som kommer med tips och inspiration. Att vi nu slutar med pappersutgivningen hoppas vi också ska ge oss mer tid till att skapa innehåll för sajten.

AGI Publishing House ger förutom Cap & Design ut magasinet Sign & Print Magazine, sajten 3dp och ligger även bakom lektionsplaneringsverktyget Fridtjuv. Förra året omsatte bolaget 11,5 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 0,9 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev