Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Bråket på Journalisten trappas upp

Publicerad: 28 Februari 2011, 07:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

Bråket på tidningen Journalisten trappades upp i helgen då den avgående reportern Paul Frigyes anklagade tidningen för att medvetet ha publicerat gammal fakta för att styrka en tes. Chefredaktören Helena Giertta tillbakavisar kritiken.


I lördags publicerade Expressen den stoppade krönikan – samtidigt som Paul Frigyes gick till hårt angrepp på Helena Giertta i Dagens Nyheter. I texten, med rubriken ”Utbredd röta på Journalisten”, skriver han bland annat:

”I senaste numret publicerar vi ett huvudreportage om hur Norges lokalpress ”står emot olyckskorparna som talar om dagspressens död”. Den muntra uppgiften får vi till ­genom att publicera två år ­gammal statistik tagen ur sitt sammanhang. I själva verket föll norska dagspressens upplagor med rekordartade 3,8 procent 2010, och tre fjärdedelar av lokaltidningarna hade fallande upplagor”.

Helena Giertta svarar på texten i en krönika på journalisten.se. Hon skriver att hon står fast vid sitt beslut att ställa Paul Frigyes krönika - och tillbakavisar samtidigt kritiken om de gamla uppgifterna.

”Efter att tidningen gått i tryck och delats ut, fick vi reda på ny statistik från Norge, som visade att tidningarna där tappat i upplaga 2010. Vi skrev en nyhet om det och la ut på webben med rubriken Upplageras i norsk dagspress”, skriver hon.

Det var i torsdags som det blev känt att Paul Frigyes sagt upp sig på Journalisten efter tio år. Anledningen var att Helena Giertta stoppat en krönika han skrivit om den förändrade journalistrollen. En krönika som drev en linje som stred mot chefredaktörens egna krönikor i ämnet.

Helena Giertta menar därför att en publicering av Paul Frigyes krönika skulle ha skickat ”dubbla signaler” om var tidningen står, ett beslut som fått mycket kritik i sociala medier de senaste dagarna.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.