fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Börsplus tar över Affärsvärlden

Publicerad: 22 augusti 2019, 08:20

Göran Lind, ny chefredaktör på Affärsvärlden.

UPPDATERAD. Stiftelsen Affärsvärlden vill inte längre att Alma Talent ska stå för utgivningen av Affärsvärlden. Istället är det Börsplus som tar över varumärket samtidigt som Göran Lind blir chefredaktör.

Ämnen i artikeln:

Alma TalentAffärsvärldenPeter Benson

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Från och med årsskiftet 2020 kommer mediehuset Alma Talent inte längre att ge ut veckomagasinet Affärsvärlden. I stället kommer varumärket och utgivningsbeviset, som kontrolleras av Stiftelsen Affärsvärlden, att gå över till aktieanalystjänsten Börsplus. Det skriver Affärsvärlden på den egna sajten. 

Samtidigt står det klart att Göran Lind, som gick in som tf redaktionschef i våras efter Lotta Dinkelspiel blir chefredaktör och ansvarig utgivare för Affärsvärlden den första oktober. Magasinets nuvarande chefredaktör Erik Wahlin meddelade redan i våras att han lämnar sin post

Vilka förändringar kan läsarna vänta sig när det kommer till innehåll och riktning nu när du tar över som chefredaktör?

– Affärsvärldens inriktning kommer inte att ändras, snarare kommer innehållet i ännu större utsträckning gå mot det som Affärsvärlden är bäst på och där jag tror att det finns ett växande behov, det vill säga fördjupande ekonomijournalistik och analys, säger Göran Lind till Dagens Media. 

Hur påverkas de anställda av detta?

– Inte alls, Affärsvärlden är lönsam och har förbättrat marginalerna ytterligare senaste året, och ökar i viktiga redaktionella parametrar, både vad gäller kvalitet och läsning.

Frågan om på vems initiativ denna förändring skedde – Almas eller Stiftelsen Affärsvärldens – hänvisar Göran Lind istället till Juha-Petri Loimovuori, managing director för Alma Talent. 

När Dagens Media når Juha-Petri Loimovuori över telefon bekräftar han att det är Stiftelsen Affärsvärlden som inte längre vill förlänga kontraktet. 

– Det var stiftelsen Affärsvärlden som tog beslutet, som äger utgivningsbeviset. Vi har jobbat tillsammans i runt 20 år. Kontraktet har tagit slut och de har beslutat sig för att gå vidare. Nu försöker vi göra det bästa av situationen.

Juha-Petri Loimovuori säger samtidigt att resterande verksamhet fortgår som vanligt. 

– Nu fortsätter vi att publicera Affärsvärlden i 16 månader. Vi fortsätter normalt med resten av verksamheten. Vi har en väldigt bra publikation i Ny Teknik, som blir vårt viktigaste fokus nu.

Fram till nyligen har Svenska Dagbladet stått som majoritetsägare av Börsplus AB, det sedan bolaget grundades 2015. Sommaren 2019 köpte Börsplus grundare Peter Benson ut SvD ur bolaget, vilket står att läsa på Börsplus sajt

Även om ägarförhållandet har förändrats så kommer ett redaktionellt samarbete mellan Svenska Dagbladet och Börsplus fortsätta, där vissa av Börsplus analyser kommer fortsätta publiceras i SvD. 

2018 redovisade Alma Talent Ekonomi, där Affärsvärlden ingår, en omsättning på runt 33,6 miljoner kronor och ett rörelseresultat (EBIT) på 1,5 miljoner. Föregående år låg omsättningen på 35,1 miljoner och resultatet på minus 1,7 miljoner. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev