Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Bonnier Tidskrifter lägger ner Antikvärlden

Publicerad: 24 November 2014, 11:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:21

UPPDATERAD. Antikvärlden, som startades 1989, läggs ner av ägaren Bonnier Tidskrifter. Prenumerationsregistret säljs till konkurrenten Aller Media.


Ämnen i artikeln:

Aller MediaBonnier Tidskrifter

Antikvärlden startades 1989 och gick då under namnet Kvalitets- & antikbörsen. 1993 bytte tidningen namn till Antikvärlden och 2011 köptes den av Bonnier Tidskrifter. Säljare var Antikbörsens förlag.

Nu, kan Dagens Media berätta, skrotar Bonnier Tidskrifter titeln både i print och på webben.

Antikvärldens prenumerationsregister kommer att säljas till Aller Media-titeln Antik och auktion.

Det bekräftar Antik och auktions chefredaktör Carin Stentorp.

– Jag har aldrig varit med om detta tidigare men det är inte helt ovanligt att man gör såhär nu för tiden, säger hon till Dagens Media.

Bonnier Tidskrifter har också tidningen Hem & Antik.

– Antikvärlden är mer lik oss så till vida att den är renodlad och riktar sig till antikhandlarna. Den har ju funnits ganska länge men har haft det lite tufft på sistone och nu lägger man alltså ner.

Hur mycket pengar fick ni betala för prenumerationsregisterat?

– Jag kan tyvärr inte svara på det eftersom jag inte är inblandad i själva affären, säger Carin Stentorp och tillägger:

– Vi är ledsan för att Antikvärlden läggs ner, det är alltid bra med konkurrens. Å andra sidan är vi glada för oss på ett sätt. Det här är ju en ganska snäv marknad och ett litet land så det har varit tufft att vara två likadana tidningar.

Hur kommer det här påverka er?

– Vi är dubbelt så stora som Antikvärlden så på det sättet blir det ingen större skillnad, även om vi har stått bredvid varandra. Vi är marknadsledare och har varit det länge, vi har ju funnits i 40 år. Men det blir lättare för oss på annonsmarknaden även om vi dominerar även där.

– Det kommer ge en bättre koncentration och göra det lättare för oss att kommunicera mot marknaden.

Erika Funke är chefredaktör på Antikvärlden:

– Det är jättetråkigt men inte särskilt förvånande med tanke på de tider vi har. Bonnier Tidskrifter väljer att ha en antiktitel och redaktionen kommer jobba vidare med den. Vi kommer att gå upp i utgåvor med den och har haft fantastiska räckviddsökningar den senaste tiden så det känns bra, säger hon till Dagens Media.

Några uppsägningar är inte planerade.

– Som sagt, trenden är att man satsar mer på antik inredning och det är precis det vi ägnar oss åt.

Känns det vemodigt?

– Det är alltid vemodigt när en tidning läggs ner och man måste berätta det för alla frilansar och andra som berörs av det. Men vi har en titel till så vi finns kvar, säger hon och fortsätter:

– Som det är i dag måste man ha andra verksamheter vid sidan av och vi har både resor, en prenumerantklubb och olika events. Allt det fortsätter vi med inom ramen för Hem & Antik.

Varför funkade det inte med Antikvärlden?

– Det har funkat ganska bra och det har ju inte hänt något drastiskt. Men det var en liten titel som verkar inom ett område som har det ganska tufft. Vi har riktat oss till de som är specialintresserade av Antikviteter och det är tyvärr ett område som minskar medan antik inredning ökar hela tiden. Jag tror vi satsar helt rätt.

Antikvärlden läggs ner i januari.

Dagens Media söker Bonnier Tidskrifters vd Mats Carleson.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.