Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Bonnier Tidskrifter jublar – och frilansarna rasar

Publicerad: 16 februari 2017, 10:20
Uppdaterad: 21 februari 2017, 12:48

Montage: Janne Naess

På Facebook riktar frilansare skarp kritik mot Bonnier Tidskrifter efter att anställda jublar över plusresultatet på 64 miljoner kronor. Vinstresultatet har skett på bekostnad av usla avtal för frilansare menar många.


I går publicerade Bonnier Tidskrifter en bild på sin Facebooksida där de anställda firar förlagets "superresultat" efter att man redovisar en vinst på 64 miljoner kronor 2016.

Men det är inte alla som är lika glada över Bonnier Tidskrifters resultat.

Flera personer har i kommentarsfältet på Facebook kommit med skarp kritik.

Kritiken går ut på att flera anser att vinstresultatet har kunnat uppnås på bekostnad av sjunkande frilansarvoden och de frilansavtal som journalister känt sig tvingade att skriva på.

För att få arbeta för Bonnier Tidskrifter har frilansare skrivit på ett kontrakt som ger förlaget rätten att publicera frilansares texter på flera olika plattformar under obegränsad tid. Något som frilansare upprörts över då man menar att det fullständigt urholkar upphovsrätten.

Så här skriver en person i kommentarsfältet:

"Önskar att jag kunde fira och var lika nöjd med mitt resultat som frilansande fotograf som jobbat med er i tio år. Min firmas årsredovisning är tyvärr sorglig läsning. Resultatet har krympt rejält pga de avtalen som jag blivit tvingad att skriva på (ja, tvingad, eftersom jag som ensamstående förälder måste se till att lånen betalas och att det finns mat, har jag inget alternativ så länge jag inte hittar annan försörjning)".

En annan skriver följande:

"Ni som jublar över resultatet - ni borde väl förstå att det rimmar väldigt illa med den attack på frilansares arbetsvillkor som frilansavtalet som BT ensidigt skickat ut innebär?".

Bonnier Tidskrifter svarar på kritiken på Facebook

Som svar på tal skriver Bonnier Tidskrifter följande i kommentarsfältet:

"Hej alla! På Bonnier Tidskrifter ersätter vi alla våra frilansare för det jobb de gör, i ett avtal som vi båda är överens om. Och vi tycker att det är viktigt att vi kan köpa in exempelvis en artikel och publicera den i alla våra kanaler där våra läsare finns, oavsett om det så är i en tidning, på en sajt - eller som här på Facebook. :)"

Men frilansare håller inte med om att båda parterna är överens om avtal.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.