Bokmässan ändrar sig – Nya Tider får inte ställa ut

När Bokmässan valde att låta högerextrema Nya Tider ställa ut väckte det starka reaktioner. Nu får Nya Tider inte längre delta.

Som Dagens Media berättade om i fredags, har flera aktörer valt att bojkotta Bokmässan i Göteborg, när det blev känt att den högerextrema tidsskriften Nya Tider tilläts ställa ut på mässan.

– Genom att ta det här besultet att bryta samarbetet hoppas vi kunna visa att det inte stämmer – vi är en tidning som på alla vis är emot främlingsfientlighet och ställer inte upp på det här, sade Emerentia Leifsdotter Lund till Dagens Media, som är en av de tidsskrifter som valt att inte medverka på mässan i år.

Senare under fredagen ändrade dock Bok & Bibliotek, som håller i mässan, sitt beslut – nu får Nya Tider inte längre delta.

– Det här var svåra beslut från början. Yttrandefrihet är ju svårt. När vi lyssnade på reaktionerna och såg hur de reagerade, det är i de lägena som man måste våga ompröva beslut. Då gjorde vi det och kom vi fram till att det är bättre att Alterna Media och Nya Tider inte ställer ut på bokmässan i år, säger Maria Källsson, vd Bok & Bibliotek, till SVT Kulturnyheterna.

Maria Källsson säger vidare till Kulturnyhterna att de viktigaste reaktionerna för dem är de som kommer från författarna, besökarna och deras samarbetspartners.

– Jag vill inte gå in på exakta reaktioner men de är många till antalet.

Amanda Törner

Reporter

Publicerad 2016-08-22 07.04Uppdaterad 2016-08-22 07.34

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: