Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Bokmässan ändrar sig igen – med kritikstorm som följd

Publicerad: 1 September 2016, 07:23
Uppdaterad: 2 September 2016, 07:10

Nu får Nya Tider ställa ut på Bokmässan, trots tidigare beslut: "Det är en djup förtroendesvacka Bokmässan grävt ner sig i”.


Ämnen i artikeln:

BokmässanExpressenAftonbladetGöteborgs-Posten

När Bokmässan i Göteborg valde att låta den högerextrema tidsskriften Nya Tider ställa ut på årets mässa, väckte det kritikstorm med flera avhopp som följd, däribland från tidningen Djungeltrumman som Dagens Media tidigare berättat om.

Det ledde till att mässan backade från beslutet och Nya Tider portades från eventet, till chefredaktör Vávra Suks stora missnöje.

– Jag tycker att det är absurt och beklagligt att man gör så här när man ska fira 250 års-jubileumet av tryckfrihetsförordningen. Det leder till stigmatisering och en kvävning av debatten, sade han till Dagens Media vid tillfället.

Nu ändrar sig Bokmässan igen. Efter en juridisk prövning har Bok & Bilbiotek, som arrangerar mässan, kommit fram till att det ingångna avtalet med AlternaMedia, förlaget som äger Nya Tider, kommer att fullgöras.

– Vi behövde göra en juridisk prövning och det visade sig att oavsett vår hållning i detta så saknas det grund för oss att säga upp det här avtalet, säger Bok & Bilbioteks vd Maria Källman till SR:s Kulturnytt.

Efter helvändningen väcker Bokmässans hantering av Nya Tider-frågan starka reaktioner i branschen.

”Detta måste vara den pajigaste hanteringen av Bokmässan någonsin”, skriver Expressens kulturchef Karin Olsson på Twitter, och fortsätter kritiken i en artikel med rubriken: "Grattis Bokmässan, nu är farsen komplett".

Även journalisten Emanuel Karlsten kommenterar vändningen i en artikel i Göteborgs-Posten:

”Vi har alltså två veckors cirkus - som snurrats upp till en politisk symbolfråga för yttrandefrihet i landets alla stora medier - som hade kunnat undvikas om Bokmässan bara kunde läsa sina egna kontrakt. Det är en djup förtroendesvacka Bokmässan grävt ner sig i”.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kallar Bokmässans agerande för "en ryggradslös uppvisning" och menar att Bok & Bibliotek har betett sig som ett "rö för vinden och torde bli en varningssignal för alla som institutioner som är ålagda eller som själva påtagit sig rollen att försvara yttrandefriheten".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.