Bokförlagen sätter press på Bokmässan om Nya Tider

2017-04-20 10:35  
Från Bokmässan 2015. Foto: Niklas Maupoix

Natur & Kultur, Bonnierförlagen och Norstedts är alla missnöjda med att högerextrema tidskriften Nya Tider tillåts medverka på Bokmässan i Göteborg.

Bokmässans velande om högerextrema tidskriften Nya Tider skulle tillåtas att närvara på mässan eller inte, väckte kritikstorm under förra året.

I mars meddelade Bokmässan att man i år kommer tillåta Nya Tider att ställa ut.

– Vi har efter all uppståndelse grundligt gjort vår läxa och kommit fram till att vi inte kan utesluta någon utställare på grund av deras åsikter, sade Bokmässans vd Maria Källsson till TT vid tillfället.

Kort därefter avslöjade Expo att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till Alternamedia AB som ger ut Nya Tider, ligger bakom en film där tittarna uppmanas att uppsöka journalister i deras hem så att de "tänker om när de ska hänga ut folk".

Avslöjandet har satt nytt ljus på Nya Tiders närvaro på Bokmässan i Göteborg, och fått flera stora bokförlag att reagera. Enligt DN skriver Natur & Kulturs vd per Almgren i ett öppet brev till Maria Källsson:

"Under tidig vår har representanter för organisationer som tidigare varit närvarande på mässan uppmanat till aktiviteter som att skrämma och hota journalister i syfte att tysta dem – som vi inte kan se är förenliga med era principer om fri åsiktsbildning, öppenhet och mångfald".

Men även Sveriges största förlagsgrupp Bonnierförlagen, som omfattar bland andra Albert Bonniers förlag, Wahlström & Widstrand och Bokförlaget Forum – för sedan Expos avslöjande "en intensiv dialog" med Bokmässan om Nya Tiders deltagande. Det skriver Expressen.

– Vi delar inte Bokmässans åsikt just nu, vi vill inte ha Nya Tider på plats. Vi har ju pratat med mässan länge om det här, senast förra veckan hade vi ett flera timmar långt möte med dem om detta, och vi har haft mängder med telefonsamtal med dem efter avslöjandet, säger Håkan Rudels, Bonnierförlagens vd, till tidningen.

Enligt honom finns det just nu inga planer på att ställa in förlagens medverkan på Bokmässan, men utesluter inte heller att det kan komma att ändras framåt.

Även Norstedts förlagschef Eva Gedin säger till Expressen att förlaget för en dialog med Bokmässan om Nya Tider, och menar att de ser tidningens närvaro som en provokation.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt