Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Bekräftat: Aller till Malmö

Publicerad: 18 Januari 2016, 14:37
Uppdaterad: 18 Januari 2016, 15:18

Aller Media flyttar från Helsingborg till Malmö och säljer fastigheten. Kommunikationschefen Kristina Hagbard förnekar att det sker för att få loss pengar. "Det är inte den primära bevekelsegrunden", säger hon till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Aller Media

Redan under måndagsförmiddagen kunde Dagens Media avslöja Aller Medias planer på att flytta verksamheten i Helsingborg – där 200 medarbetare jobbar – till Malmö.

Flytten MBL-förhandlades med fackliga representanter under förmiddagen. 13:30 fick personalen via stormöten ledningens bekräftelse på att flytten snart är ett faktum.

– Vi har precis internt informerat om att vi har genomfört fackliga förhandlingar om att flytta verksamheten i Helsingborg till Malmö, säger Kristina Hagbard, kommunikationschef på Aller Media.

Formellt väntas ett styrelsebeslut fattas inom kort. De cirka 200 medarbetarna som i dag jobbar på Aller Media i Helsingborg berörs alla av flytten. Inför beskedet har det förekommit spekulationer internt om att neddragningar väntar i samband med en eventuell flytt.

Kristina Hagbard poängterar dock att det handlar om en verksamhetsflytt – och uppger att inga personella neddragningar kommer att ske mot bakgrund av flytten.

Dagens Medias uppgiftslämnare har vittnat om att Aller Medias resultat för det brutna räkenskapsåret 2014/2015 är kraftigt försämrat jämfört med tidigare år. Liknande uppgifter har tidningen Resumé publicerat. Enligt Resumés källor gör Aller Media förlust. Årsredovisningen är ännu inte offentlig.

Aller Media äger i dagsläget fastigheten på Landskronavägen 23. Nu ska den säljas och planen är att tidskriftsförlaget istället ska hyra lokaler i Malmö, där Aller Media sedan tidigare har verksamhet.

Att sälja fastigheter är ett välbeprövat sätt för att skaka loss pengar för mediehus som befinner sig i svåra ekonomiska lägen. Exempelvis sålde det hårt pressade tidningshuset Stampen 2011 det klassiska ”GP-huset” på Polhemsplatsen i Göteborg.

Kristina Hagbard förnekar dock att flyttens syfte är att få loss pengar.

– Flytten är våra ägares beslut, men det är inte den primära bevekelsegrunden, säger hon.

Vad är flyttens syfte?

– Det är ett direktiv från våra ägare, som vill koncentrera verksamheten till en ort i Skåne. I dagsläget finns vi ju på två orter i Skåne. Det ger en närhet till Köpenhamn men också en möjlighet att flytta till ett centralare läge vilket kan stärka både våra redaktioner och andra delar av verksamheten.

Aller Medias hus i Helsingborg inhyser ett flertal redaktioner, marknadsavdelning samt en rad stödfunktioner. Det har även varit Aller Medias svenska huvudkontor. Huvudkontoret – den operativa företagsledningen – följer inte med till Malmö utan är sedan årsskiftet baserad i Stockholm.

Aller Medias fastighet finns ännu inte ute på marknaden, men väntas gå ut till försäljning inom en snar framtid. Kristina Hagbard kan inte svara på hur mycket pengar försäljningen väntas generera.

– Det har jag inga uppgifter om.

Svenska Aller Media är en del av Aller-koncernen, som beskrivs som Nordens största populärpressaktör. Ägare är den danska familjen Aller. Förutom verksamheten i Helsingborg har Aller Media redaktioner i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aller Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.