Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Bang i konkurs – annonsörerna försvann helt under pandemin

Publicerad: 25 Januari 2021, 09:55

I år skulle Bang ha blivit 30 år. I stället gick den feministiska tidskriften i konkurs.

Foto: Bang

Den feministiska tidskriften Bang har gått i konkurs. Tidningen har haft ekonomiska problem i flera år – och sänktes slutligen av pandemin.


Det var i början av december förra året som en ansökan om konkurs lämnades in till tingsrätten av den ideella föreningen Bang. Den 14 december togs sedan det slutgiltiga konkursbeslutet och en konkursförvaltare är sedan dess i färd med en förvaltarberättelse som ska färdigställas under vårvintern. 

DN var först med att rapportera om konkursen på fredagen den 22 januari. Men även Dagens Media har tidigare rapporterat om att tidskriften under flera år haft ekonomiska problem. Kampanjen ”Rädda Bang” som sjösattes i slutat av 2018 syftade till att via donationer och nya prenumeranter rädda tidningens ekonomi. Och även om det gav runt 700 nya prenumeranter, enligt DN, så räckte det inte för att täcka förlusterna. 

LÄS MER: Bang kämpar för sin överlevnad 

Men det var pandemin som blev den slutgiltiga knäcken. Under 2020 försvann annonsörerna helt, uppger Emilie Roslund för DN, och som är ordförande för den ekonomiska föreningen Bang.

Tidskriften startades 1991 av några studenter på Stockholms universitet och blev under 2000-talet en stor och viktig nod för rapportering om och debattplattform för frågor såsom feminism och antirasism. Tidningens namn härrör från journalistpionjären Barbro Alvings signatur ”BANG”. 

Till DN säger Emilie Roslund att Bangs tidigare styrelse dock har startat en ny förening för att bevara varumärket Bang som därmed skulle kunna uppstå i ny form i en framtid. 

LÄS OCKSÅ: Bangs nya chefredaktör om rollen 

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.