måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Arlanda Express pudlar efter skandalbilderna

Publicerad: 8 juni 2012, 11:46

Arlanda Express porträtterade kocken Louise Johansson slickandes på en vattenstråle. Nu backar tidningen efter hård kritik om sexism.

Ämnen i artikeln:

Arlanda ExpressTravel Media

DT

Dante Thomsen


Det är i Arlanda Express kundtidning Xpress som kocken Louise Johansson porträtteras. Reportaget löper över flera sidor där Louise Johansson, klädd i en långklänning, poserar utmanande.

På en bild tvättar Louise Johansson exempelvis sina fötter i en diskho. På en annan slickar hon på en vattenstråle som sprutar ur en slang.

Bilderna uppmärksammades först av fotografen Tomas Gunnarsson som driver bloggen Genusfotografen. Och det dröjde inte länge innan det började storma i de sociala medierna.

Nu gör alltså Arlanda Express en pudel efter uppståndelsen. I ett mejl till Tomas Gunnarsson ber marknadschefen Camilla Laaksonen om ursäkt för de kritiserade bilderna.

”Vi har med behållning läst ditt blogginlägg och vill med detta brev verkligen be om ursäkt för sättet Louise Johansson porträtterades i vår tidning Xpress i juni 2011. Direkt efter att bildreportaget publicerades hade vi en dialog med redaktionen på Xpress för att något liknande inte ska ske igen. Vi inser fullt och klart det felaktiga i att könsroller befästs på ett nedsättande och problematiskt sätt”, skriver hon.

Camilla Laaksonen säger också att hon ångrar publiceringen.

"Inom Arlanda Express har vi i åratal jobbat mot diskriminering i alla dess former. Att på grund av kön, etnisk bakgrund eller andra faktorer behandlas nedsättande är inom vårt företag helt oacceptabelt. Därför är bilderna från juni 2011 en mycket olycklig publicering som vi naturligtvis önskar att inte hade skett".

Tomas Gunnarsson säger att han först blev förvånad över att det var han som fick ursäkten.

– Det är jättefint att de ber om ursäkt, men jag reagerade på att de bad om ursäkt till mig och inte till Louise Johansson eller sina läsare. Men jag antar att det beror på att de vill att ursäkten ska synas för det är jättemånga som har varit inne och läst i bloggen.

Hur reagerade du när du först såg bilderna?

– Jag kunde inte tro mina ögon. Man kan både bli förskräckt och skratta samtidigt.

Xpress produceras av produktionsbolaget Travel Media. Dagensmedia.se söker ansvariga där.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev