Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Arbetet Global förlängs trots smal budget

Publicerad: 29 Februari 2016, 09:46
Uppdaterad: 2 Mars 2016, 16:07

Arbetet Globals senaste reportage - Gästarbetare som bygger Qatars arenor behandlas som slavar.

Efter tidningen Arbetets satsning på utrikesjournalistik väljer de att förlänga uppdraget efter lyckade resultat. "Det är kul och se att längre texter kan få så stor spridning", säger Erik Larsson, redaktör på Arbetet Global.


Ämnen i artikeln:

Arbetet

I september förra året lanserade tidningen Arbetet undersajten Global som genom nyhetstexter, långa reportage och granskningar satte fokus på gränsöverskridande frågor. – Fas ett med Arbetet Global var att bygga själva plattformen. Vilket jag och min kollega Erik De la Reguera i princip gjorde helt själva. Men nu kommer vi istället att satsa på att gå in i fas två. En period där vi vill komma fram till hur vi ska uttrycka vår journalistik på nätet, säger Erik Larsson.

Fastän Globals texter är betydligt längre än majoriteten av internets nuvarande artiklar, har responsen ändå varit över förväntan. En av deras mest framgångsrika reportage i sociala medier var enligt Erik Larsson väldigt otippad. Tidningen hade gjort ett större reportage om utsattheten i Ungern samt en sidotext på tjugotusen tecken om en ungersk filosof. –Den ungerske filosofen spred sig som en galning. Det var roligt och se att en sådan lång text ändå fick så mycket uppmärksamhet. Det var även en ungersk tidning som översatte den till polska och en bloggare som översatte den till estniska, säger han.

En del av texterna på sajten har medvetet skrivits på engelska, just för att nå läsare utanför Sveriges gränser. Följden har blivit en dramatiskt ökad räckvidd.– Att fortsätta med översättningarna är lockande. Men det gäller att vara sparsam och plocka rätt texter då det är kostsamt att anställa en översättare, säger Erik Larsson.

Arbetet Global har under uppstartsfasen till viss del finansierats med medel från biståndsorganisationen Union to Union. Men från och med den 1 mars kommer tidningen stå för alla kostnader själva.

Johanna Holmgren

johanna.holmgren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Arbetet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.