Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Arbetaren slår tillbaka mot kritiken

Publicerad: 11 Maj 2010, 07:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:51

Tidningen Arbetaren, med chefredaktören Mattias Pettersson, anklagades i ett upprop för att trakassera oliktänkande och styra tidningen med järnhand. Nu bemöter han kritiken.


25 kända medieprofiler, däribland Göran Greider och Tiina Rosenberg, skrev under uppropet som publicerades i Aftonbladet på måndagen. De kritiserade tidningens nya riktning och gick till hårt angrepp mot Mattias Pettersson som valts in som ny chefredaktör.

– En liten grupp personer med starka viljor och många vänner i den lilla alternativa kultur- vänstermedievärlden har engagerat sig starkt mot min kandidatur. Ett antal proffstyckare med fina namn försöker stoppa ett kollektivt väl demokratiskt förankrat beslut av en hel organisation, säger chefredaktören Mattias Pettersson.

I uppropet beskrev fyra tidigare medarbetare på Arbetaren arbetsplatsen som auktoritärt styrd, hur anställda med synpunkter på tidningens innehåll trakasseras och fackliga representanter avhyvlas av chefen.

– Det stämmer inte. I uppropet har ingen granskande research gjorts, ingen av de som skrivit under har frågat någon företrädare för Arbetaren, mig, bolagsstyrelsen eller SAC:s centralkommitté, om uppgifterna stämmer eller bett att få kolla några dokument.

Vad innebär avhoppen för Arbetaren?

– Det är ingen som sagt upp sig i och med detta upprop. Fyra medarbetare har tidigare sagt upp sig i protest mot mig, deras tjänster är ersatta sedan länge, i övrigt består listan av folk som jobbat för fem år sedan eller mer på tidningen. Däremot är det några regelbundna krönikörer som säger upp sig, det känns lite fult men ger möjlighet att pröva nya spännande stjärnor.

Kritikerna menar att Arbetaren gått från att ha varit ett ”andningshål” där det gått att skriva mer fritt än på andra håll, till att ha blivit styrd.

Kan du förstå kritiken?  

– Nej. Publicistiskt och journalistiskt har vi stärkt tidningen stegvis sedan jag tillträdde. Flera av de som undertecknar uppropet bevakade nyligen klimattoppmötet i Köpenhamn för Arbetaren, samtidigt som de var aktiva i lobbyingen under toppmötet, som styrelseledamöter i organisationen Klimataktion. Det är omöjligt idag då vi drar en tydlig gräns mellan åsikts- och nyhetsjournalistik.

Vad innebär detta för Arbetaren?

– Satsningen på granskande nyheter istället för tyckande gör att fler känner sig välkomna, tidigare var det en tidning mer för de som tycker likadant som redaktionen.

Therese Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.