Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Amelia Adamo: "Nu vill jag leva ett vanligt liv"

Publicerad: 9 December 2016, 14:15
Uppdaterad: 9 December 2016, 16:10

"Det känns fantastiskt skönt. Även om jag alltid älskat mitt jobb är det dags att göra annat", säger Amelia Adamo. Bild: Wikimedia

Drottningen över tidningar Amelia Adamo, 69, hoppar av rollen som senior editor på M-magasin – men hon ska fortsätta vara med i tidningen trots pensionen.


Ämnen i artikeln:

Amelia Adamo

Hon kommer fortfarande att skriva och föreläsa, men tänker lämna jobbet som senior editor på tidningen M-magasin.

Med pensionen lägger Amelia Adamo en lång karriär som journalist och tidningsmakare bakom sig. Under 80-talet byggde hon upp Aftonbladets söndagsbilaga och har bland annat varit chefredaktör för Veckorevyn och har även flera fingrar med i spelet bakom framgångsrika tidningar som Amelia, Tara och M-magasin.

För Dagens Media berättar hon om beslutet att gå i pension, vad hon ska göra nu och sin rädsla för den framtida journalistiken.

Varför slutar du nu?

– Det finns två anledningar till det här beslutet. Först och främst har jag fått en utmärkt efterträdare och den andra är att jag snart fyller 70 år och jag älskar den här scenen, men nu vill jag leva ett vanligt liv.

I våras lämnade du rollen som chefredaktör på M-magasin, var det bara ett steg mot det här?

– Det var en slags utfasning som jag kan rekommendera för andra. För mig har det varit helt abstinensfritt och det här beslutet känns helt rätt.

Vad kommer du göra nu?

– Jag kommer skriva en sida i varje nummer fortfarande, fortsätta göra reportage, om de vill att jag ska göra något speciellt. Jag kommer fortfarande vara knuten till M-magasin. Men nu ska jag vara helt ledig och titta på bio, hälsa på min moster och pussa lite extra på min sambo. Framförallt slippa titta på klockan när jag fikar.

Vad kommer du sakna mest?

– Att tillhöra det där gänget, jobbet är en plats för mig där jag känner att jag tillhör någonting.

Vad är du mest stolt över under din karriär?

– Jag är speciellt stolt över att tidningen Amelia var den första att uppmärksamma Rosa Bandet, och då släppte vi ett helt nummer om bröstcancer, det trodde ingen människa att man kunde göra.

Ulf Wallgren slutar på SVT. Han ska börja leda yoga, något för dig?

– Inget sånt. Ingen golf, eller bridge. Det enda jag ser fram emot att göra är att leva utan klocka.

Hur ser du på framtiden för journalistiken?

– Jag kan vara orolig för journalistiken. Det övergripande problemet tycker jag är svårigheten i hur samhället kommer presentera nyheter i framtiden. Vem ska välja vad unga ska läsa och vem kommer välja att läsa? Enligt mig är det en demokratisk synpunkt, man förlorar allmänbildning när man går mot det man söker. Det unga icke-demokratiska gänget, jag har ingen aning om hur dem får i sig objektivitet. Facebook-övertagandet av nyheter oroar mig.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Amelia Adamo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.