Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Alumagrundare släpper ny gatutidning

Publicerad: 24 september 2012, 10:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:10

Elisabeth Gudmundson var med och grundade gatutidningen Aluma, som sedermera köptes upp av Faktum. Nu sjösätter hon den nya gatutidningen Courage.


EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Tidningen ges ut i Malmö och tar avstamp i frågeställningen hur man skapar ett samhälle som fungerar för alla.

Tanken är att tidningen ska säljas av arbetslösa eller andra som har det svårt med ekonomin. Tidningen ska även kunna säljas av studenter.

– När jag startade Aluma för 12 år sedan så riktade vi oss mot hemlösa narkomaner. Nu är stödet i Malmö väl utbyggt och behovet i den gruppen finns inte längre, vilket är underbart. Behovet i Malmö gäller nu att komma in på arbetsmarknaden, vare sig det gäller en ung tjej med oavslutade studier bakom sig eller någon som tidigare har varit narkoman, säger Elisabeth Gudmundson till dagensmedia.se.

Försäljarna kommer att vara anställda via Courage ideella förening, dit en del av annons- och försäljningsintäkterna kommer att gå.

De som säljer tidningen kommer att kunna köpa den för 15 kronor, och sedan sälja den vidare för 30 kronor. Försäljarna får dock inte vara hemlösa.

– På Aluma hade många med missbruksproblem, men på Courage ställer vi krav på drogfrihet och stabilt boende, säger Elisabeth Gudmundson.

Hur positionerar ni er gentemot Faktum?

– Vi ska samarbeta med Faktum och inte konkurrera. Vi vill erbjuda möjligheter för personer med olika problem att komma in på arbetsmarknaden och vi och Faktum har ett gemensamt mål. Därför för vi diskussioner med Faktum om hur vi ska samverka så bra som möjligt för målgruppen.

Hur har intresset från annonsörerna sett ut?

– Det har varit över förväntan. Det har kanske inte varit jättemånga, men ganska positivt. Det har varit mycket lättare än när vi startade Aluma och det tror jag beror på att vi har en bredare frågeställning.

Tidningen kommer att ha en utgivning på fyra till sex nummer per år.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev