tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Almedalsfrågan med Helle Klein: ”Vi är väldigt besvikna på medieutredningen”

Publicerad: 4 juli 2022, 11:21

Dagens Media tar tempen på branschen under Almedalsveckan. Foto: Linnéa Kihlström

Under Almedalsveckan driver Sveriges Tidskrifter en hård kampanj om att tidskrifterna också ska få stöd. Dagens Media fick en pratstund med ordförande Helle Klein, som uttrycker en stor besvikelse över Mats Svegfors medieutredning.

Ämnen i artikeln:

MedieutredningenToppnyheter förmiddagHelle KleinAlmedalenMediestödPresstöd

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete och ordförande i Sveriges Tidskrifter, kom till Almedalen i torsdags. Och hon har redan hunnit få användning för sin prästbakgrund.

– Jag inledde Almedalsveckan med att viga en läsare. Det har hänt vid några tillfällen sedan jag blev chefredaktör, både att jag har vigt läsare men också medarbetare. Vi brukar skoja om att vi har det som läsarservice på Dagens Arbete.

På plats i Almedalen ska Helle Klein både medverka i och leda seminarier. På agendan står allt från mäns våld mot kvinnor, till vilken roll Gud har i inrikespolitiken samt förstås en hel del mediefrågor.

– I detta fall stämmer det verkligen att jag diskuterar allt mellan himmel och jord.

Vad är din upplevelse och känsla av Almedalen hittills?

– Just nu känns det rätt mycket som vanligt. Det är bra tryck i seminarierna och fullt av folk som är glada över att samlas fysiskt igen, säger hon och fortsätter:

– Jag tillhör dem som tycker att Almedalen är bra och roligt. Men det höll på att överleva sig själv. Före pandemin var det ju över 4 000 seminarier, i år är antalet nere på runt 1 700. Det gör det hela tightare och lite kortare, vilket jag tror är bra eftersom det gör att man hittar tillbaka till Almedalens själ igen. 

Är det något särskilt som du ser fram emot under veckan?

– Dels tycker jag att det är spännande med partiledartalen. Som chefredaktör för Dagens Arbete var det roligt att Magdalena Andersson (S) i går tog upp Dagens Arbetes artikel om en industriarbetare som heter Adrian.

Utöver det ser Helle Klein också fram emot de seminarier Sveriges Tidskrifter arrangerar med olika mediefrågor på agendan. 

– Vi driver en hård kampanj om att tidskrifterna också ska få stöd och vi är väldigt besvikna på Mats Svegfors medieutredning. Jag leder faktiskt ett panelsamtal om just mediestöd i morgon med fyra riksdagspolitiker. En av dem är Amanda Lind (MP), som ju tillsatte utredningen, så en naturlig fråga blir förstås om hon är nöjd.

Vilka är branschens just nu viktigaste frågor?

– Det är framför allt mediestödsfrågan, särskilt för oss i tidskriftsvärlden. Vi tycker att det är hög tid att man ser att tidskrifter också är angelägna och gör en för demokratin viktig nyhetsjournalistik.

En annan viktig fråga är hotet och hatet som riktas mot journalister, säger hon.

– Det handlar i grunden om yttrandefrihet och vår möjlighet att verka för och göra fri journalistik. Och här ser vi tyvärr roande tendenser i hela västvärlden. Dels genom en hårdare press mot journalister i form av just hot och hat, men också genom att regimer runtom i världen stramar åt lagarna.

Allt detta är angelägna och viktiga frågor i ett forum som handlar om demokrati, framhåller Helle Klein och tillägger:

– Sedan tycker jag att det finns mycket att önska av politikerna när det kommer till mediepolitik, och det är sällan någon stor ”hit” i valrörelsen. Men i år kan public service faktiskt bli en valfråga och det tycker jag är väldigt spännande.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev