Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Aftonbladet pudlar om Academedia

Publicerad: 4 April 2014, 07:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:42

UPPDATERAD. Tidningen korrigerar delar av artikeln om Academedia, men Aftonbladets granskning har fortfarande brister, menar bolagets rådgivare.


Sent i går kväll publicerade Aftonbladet en rättelse på bloggen "Vinnare & Förlorare". Rättelsen gör gällande att artikeln "Så mörkar de vinsten", som publicerades på tidningens sajt samt i pappersutgåvan den 3 april, innehåller felaktigheter.

"Grafiken framställde det som om bolagets vinster flyttats utomlands, vilket är fel. I papperstidningen på sidorna 8-9 beskrivs i underrubriken hur friskolekoncernen Academedia flyttar pengar utomlands. Det har inget stöd i texten, som beskriver hur Academedia betalar av ränta på lån hos sina svenska holdingbolag med följden att de minskar sin skatt." skriver Aftonbladet i sin rättelse.

I artikeln om Academedia uppger Aftonbladet dock fortfarande att bolaget varje år mörkar hundratals miljoner kronor genom skatteplanering, vilket jämförs med pengaförsändelser till skatteparadis.

Harry Klagsbrun, partner och ansvarig rådgivare för Academedia, uppger för Dagens Media att artikeln fortfarande innehåller en rad olika felaktigheter, rättelsen till trots.

– Vi kan bara konstatera att den här artikelserien som Aftonbladet driver bygger på missuppfattningar om grundläggande fakta, säger han till Dagens Media.

Han fortsätter:

– För det första så har vi inte mörkat någonting, för det andra så skatteplanerar vi inte så som det sägs i artikeln, för det tredje så skickar vi inga pengar utomlands och för det fjärde så är vi inte omoraliska i drivandet av vår affärsverksamhet.

Harry Klagsbrun tror att missuppfattningarna hade kunnat undvikas om Aftonbladet kontrollerat sina källor noggrannare.

– Jag tycker att de har gjort ett dåligt jobb och att artikeln baseras på missuppfattningar, vilket egentligen handlar om bristande kontroll av fakta. I det här fallet har de brustit i sitt journalistiska arbete, säger han.

Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet, uppger att arbetet – förutom felet – är väl utfört, och att de har rättat uppgifterna på ett korrekt vis.

– Det ligger mycket gediget arbete i det här men vi snubblar på tröskeln eftersom grafiken är felaktig, säger hon till Dagens Media.

Harry Klagsbrun menar att det finns andra saker i artikeln som bygger på missuppfattningar?

– Det känner jag inte till. Och eftersom jag inte vet vad han har sagt så kan jag heller inte ge någon kommentar.

Han tycker att ni har brutsit i kontrollen av källor, tycker du att arbetet har gjorts bra?

– Nej, det kan man ju inte säga när det blir fel, som det har blivit nu. Men vi har rättat det som vi har uppfattat som felaktigheter och den rättningen har varit rejäl. Vi har även tagit bort de felaktiga uppgifterna från artikeln.

Har ni pratat något mer med Academedia?

– Vi har träffat dem i Stockholm idag men jag är i Göteborg och vet inte vad som har sagts i mötet.

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.