Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Thelma/Louise skuld: 14 miljoner kronor

Publicerad: 13 December 2016, 09:31
Uppdaterad: 13 December 2016, 14:04

På bild Karin af Klintberg, delägare i bolaget tillsammans med Anders Helgeson och Daniel Moll. Foto: Janne Naess

UPPDATERAD. Färska uppgifter från Thelma/Louises bouppteckning.


Ämnen i artikeln:

Thelma Louise

För mindre än två månader sedan, den 31 oktober, kunde Dagens Media berätta att produktionsbolaget Thelma/Louise ansökt om konkurs.

– Vi hade ett stort förlustprojekt på våren som gjorde att vi landade hårt nu under hösten när orderingången var extremt skral, sa vd:n och medgrundaren Anders Helgeson till Dagens Media i oktober.

I dag tisdag har konkursbouppteckningen lämnats in till Stockholms Tingsrätt. Av uppgifterna går det att utläsa att Thelma/Louise har skulder på 14 miljoner kronor. Tillgångarna uppgår till drygt 2 miljoner kronor,vilket gör att Thelma/Louise har ett underskott på nästan 12 miljoner kronor.

Av konkursbouppteckning framgår att Thelma/Louise mellan början av 2015 och sommaren 2016 gjorde företagsinteckningar på nästan 4 miljoner kronor. Den sista, på 900 000, gjordes den 27 juli 2016.

Företagsinteckningarna innebär att Thelma/Louise kunnat låna pengar av Handelsbanken genom att använda sin rörelseegendom som kreditsäkerhet. Företagsinteckningar innebär också en särskild förmånsrätt. Borgenären (Handelsbanken) har därmed förmånsrätt att få betalning.

Handelsbankens presschef, Johan Wallqvist, kan inte uttala sig om vad företagsinteckningarna består i, i det enskilda fallet, men uttalar sig generellt:

– Handelsbanken har en väldigt konservativ syn på risk. Vi tar inga kreditrisker och gör alltid kreditprövningar. Då tittar vi återbetalningsförmåga och gör alltid rigorösa säkerhetsprövningar, säger han till Dagens Media.

Bland Thelma/Louises tillgångar finns bland annat "immateriella rättigheter" på 50 procent för hyllade filmen "Trevligt folk". Tillgången upptages tillsvidare utan värde, Mikael Holst som är konkursförvaltare i ärendet, förklarar varför.

– Thelma/Louise äger hälften av rättigheterna, i dagsläget är rättigheterna inte sålda och därför kan man inte veta vad det kommer att generera.

Anders Helgeson har tidigare i en kommentar sagt att ett stort förlustprojekt bidragit till konkursen, vad kan du säga om anledningen till deras konkurs?

– Jag kan bara konstatera att man från sommaren och framåt har haft för få uppdrag och gått med förlust. Det var ohållbart, det är den enkla anledningen, säger han till Dagens Media.

Thelma/Louises vd Anders Helgeson vill inte kommentera uppgifterna till Dagens Media.

Thelma/Louise har skulder till drygt 140 leverantörer. 

Urval av Thelma/Louises skulder:

Handelsbanken: 4 276 844 kronorLeverantörsskulder: 5 151 237 kronor Löneskulder: 1 757 537 kronor (avseende utbetald ersättning enligt den statliga lönegarantin)Öriga löneskulder: 244 369 kronorLokalhyra: 2 528 456 kronor

Summa skulder: 14 018 693,80  kronorSumma tillgångar: 2 195 058 kronor Brist i boet: 11 823 635 kronor

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Thelma Louise

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.