Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökMedier

Terrorattacker leder till ökad hotbild mot mediehusen

Publicerad: 22 December 2015, 07:00
Uppdaterad: 18 December 2015, 14:37

NYÅRSKRÖNIKA DEL 6 AV 15. Medievärlden fick ett bryskt uppvaknande på det nya året när flera medarbetare på den franska satirtidningen Charlie Hebdo sköts ihjäl i ett terrorattentat den 7 januari.


Ämnen i artikeln:

Charlie Hebdo

Bland de dödade fanns tecknaren och tidningens redaktör Stephane Charbonnier, även kallad Charb.

Charlie Hebdo hade tidigare publicerat satirteckningar av profeten Muhammed.

Dagen efter attentatet valde även Expressen att publicera teckningar av profeten Muhammed – och dessutom valde man att låta hela förstasidan vara tecknad. 

"Charlie Hebdo hade rätt att publicera sina teckningar. För att klargöra det, och förklara bakgrunden till det fruktansvärda, publicerar också Expressen dessa idag", skriver chefredaktören Thomas Mattsson i den egna tidningen.

Aftonbladet valde å sin sida att inte publicera några satirteckningar, men valde att kapa sin egen logotyp på nätet. Istället för aftonbladet.se möttes besökarna av "Je suis Charlie", alltså "Jag är Charlie" på svenska.

Liknande hyllningar av offren publicerades i en rad tidningar världen över.

Terrorattacken gjorde att hotbilden mot medier och det fria ordet blev en het politisk fråga. Och i februari höjdes säkerheten på en rad svenska redaktioner. Efter att nazister från Svenska Motståndsrörelsen greps utanför Expressen och Dagens Nyheters redaktioner valde Stockholmspolisen enligt uppgift till Dagens Media att förlänga bevakningen av vissa mediehus med uniformerad polis.

Men det slutar inte där. Hoten mot redaktioner och enskilda journalister fortsätter.

I september utsattes Gefle Dagblad för ett bombhot efter att ha publicerat en granskning av en moské. Bombhotet visade sig senare vara falsk, och polisen kunde dra tillbaka bevakningen av redaktionen.

När Säpo i november höjde terrorhotnivån i Sverige från 3 till nivå 4 av 5 – efter terrorattacker som krävde hundratals människors liv, på flera platser runt om i Paris – valde polisen att höja säkerheten vid flera redaktioner, bland annat hos Arbetarbladet, Gefle Dagblad och VLT.

Mediehusen informerades om den höjda terrornivån med ett möte med Polismyndigheten och Säpo kvällen innan.

– Detta är resultat av ett långsiktigt arbete med enad bransch att förbättra säkerheten för mediehusen och dialogen med Polismyndigheten och Säpo. Vi är nöjda med att Polismyndigheten och Säpo nu tar detta på yttersta allvar vilket dagens möte tydligt visade, sade Jeanette Gustafsdotter vd för TU.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Charlie Hebdo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.