Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

SVT tog inte avstånd från rasistiskt SD-uttalande – fälls

Publicerad: 17 september 2018, 13:34
Uppdaterad: 17 september 2018, 13:34

Foto: Skärmdump från SVT Forum

Granskningsnämnden fäller SVT för att ha sänt rasistiska yttranden om muslimer från Sverigedemokraternas partikongress utan att ta avstånd från dem i samband med sändningen.


Ämnen i artikeln:

SVT

I SVT Forums sändning från Sverigedemokraternas partikongress 2017 säger en SD-politiker bland annat ”Man kan säga, det finns en skala, från noll till 100. I den ena änden av den skalan, då är man 100 procent, fullt ut människa, human… allt vi lägger in i det begreppet. I den andra änden, då är man 100 procent mohammedan. Och alla muslimer finns någonstans på den skalan.”

När programledaren och programmets bisittare cirka 15 minuter senare bröt sändningen och kommenterade den sade de ingenting om detta uttalande.

Enligt SVT är poängen med Forumsändningarna från partikongresser att de sänds direkt och i sin helhet så att väljarna själva kan bilda sig en uppfattning. ”Det är i princip bara i undantagsfall som programledaren bryter in och talar samtidigt som kongressdeltagarna har ordet”, skriver SVT i sitt svar och ”Det kritiserade uttalandet kom mycket överraskande mitt under en helt annan punkt på dagordningen. Det var också svårt att uppfatta exakt hur orden föll eftersom uttalandet gick i snabb takt och innehöll inskjutna bisatser och ovanliga ordföljder. Varken SVT Forums redaktion eller andra journalister och deltagare i kongressalen noterade uttalandets allvarliga innebörd i ögonblicket. Uttalandet avhandlades därför inte i etablerade medier under kvällen efter sändningen”.

Dagen efter däremot vevades uttalandet flitigt i både Aktuellt och Rapport med tydliga avståndstaganden och även den ursprungliga sändningen på SVT Play försågs med texten ”I den här sändningen finns ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet”. På webben publicerade SVT sju artiklar med tydliga avståndstaganden.

Enligt Granskningsnämnden var det inte tillräckligt: "Politikerns uttalande om att muslimer inte fullt ut är människor var uppenbart kränkande mot personer med muslimsk tro. Uttalandet gjordes i ett anförande på en partikongress som SVT sände från och löpande kommenterade. Eftersom SVT inte, med stöd av demokratibestämmelsen, i eller i nära anslutning till sändningen tog upp och bemötte uttalandet strider programmet mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Det förhållande att SVT nästa dag kommenterade och markerade avståndstagande från uttalandet och att dessa sändningar hade fler tittare ändrar inte den bedömningen."

Axel Andén

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.