Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

SVT och TV4 bötfälls

Publicerad: 7 Juni 2017, 10:48
Uppdaterad: 7 Juni 2017, 11:07

SVT och TV4 bötfälls. Foto: Montage/ Janne Næss

Båda TV-husen gör fel och "uppvisar nonchalans" när det gäller varumärkesexponering.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4Granskningsnämnden för radio och tv

SVT sände 2015 serien "Flickvän på försök" med extremskidåkaren Jon Olsson i ett avsnitt. En väl synlig logga på skidstjärnans t-shirt gynnade ett varumärke på ett otillåtet sätt. Det anser förvaltningsrätten som dömer ut 100 000 kronor i böter, skriver Siren.

I domen står att läsa:

" Eftersom SVT vid flera tillfällen överträtt bestämmelsen om otillbörligt gynnande genom liknande exponering av varumärken har SVT uppvisat nonchalans inför klara regler om hur varumärken kan exponeras i sändningar. De upprepade överträdelserna tillsammans med den aktuella sändningens räckvidd motiverar en högre avgift om 100 000 kr."

Även TV4 kläms åt på grund av "upprepade överträdelser" och bötfälls med 150 000 kronor. I ett sponsringsmeddelande till TV4 Vädret användes tillägget ”apotek runt om i Sverige”.

TV4 Nyheterna – där vädersändningen ingår –  är ett program som huvudsakligen handlar om nyheter och som därför inte får sponsras, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

"Bestämmelsen är tydlig och det måste ha framstått som uppenbart för TV4 att programmet inte fick sponsras", skriver förvaltningsrätten.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.