Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

SVT-journalister går ned i tid – på grund av stress

Publicerad: 12 oktober 2017, 06:37
Uppdaterad: 12 oktober 2017, 06:39

Foto: Janne Naess

Journalistklubben vid SVT oroar sig över resultatet av en enkätundersökning bland medlemmarna.


Ämnen i artikeln:

SVTJournalistförbundet

Före sommaren genomförde Journalistklubben vid SVT en enkät bland medlemmarna på lokala nyheter. Det på grund av att flera av medlemmarna larmat om att de har ett så hårt arbetstryck att de valt att gå ned i tid för att orka.

Resultatet presenterades i dagarna på klubbens sajt hos Journalistförbundet.

Av de 126 personer som svarade på enkäten svarade 61 procent att arbetsbelastningen var "för hög" medan 39 procent ansåg att arbetsbelastningen var "lagom" eller "låg".

Nästan en fjärdedel, 23 procent, uppgav att de valt att gå ner i arbetstid som en följd av stressen på jobbet.

Hälften uppgav att de till och med funderat på att byta arbete.

– Det här är signaler som företaget måste ta på största allvar och agera på, säger Journalistklubbens ordförande Hanna Nyberg till sajten.

Journalistklubben vid SVT uppfattar resultatet av undersökningen som "mycket oroväckande", både för de enskilda medlemmarnas välmående, men också för företagets framtid vad det gäller att behålla duktiga journalister och möjlighet att rekrytera.

Christina Ågren, som är programchef för de lokala nyheterna på SVT, anser att det inte är strukturella fel som ligger bakom situationen bland reportrarna på de lokala redaktionerna. Hon menar istället att det handlar om enskilda individers förmåga att anpassa sig till de förändringar som sker på lokala nyheter.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTJournalistförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.